Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 10: KvK; focus versus brede blik..

Blog 10: KvK; focus versus brede blik..

Net terug van 4 dagen Dublin en omgeving. Met een bevriend gezin hebben we, met 4 volwassenen en 4 jeugdigen, naast gezelligheid vooral veel dingen gezien en gedaan. Van wandelen in de natuur tot het bezoek aan de hondenraces. Van de bibliotheek van het Trinity College tot het Ierse pub-leven. Meer afwisseling kun je in 4 dagen niet hebben

Kortom een afwisseling van uitersten. Geen focus op cultuur, niet op natuur maar wel op een goed samenzijn met vrienden. Focus op 1 ding, met een open mind naar al het andere, om zo maar te zeggen. Eigenlijk, zoals het ook in het werk behoort te gaan, wat mij betreft. Focus op je project en/of resultaat maar tegelijkertijd openstaand voor al het andere wat er om je heen gebeurd. Maar al te vaak merk ik dat juist die mix je verder brengt.

Brede belangstelling en interesses lijken soms op het eerste gezicht niets te maken hebben met het project. Maar, juiste ervaringen uit totaal andere aandachtsvelden en invalshoeken helpen je verder. Brengt vaak net die andere invalshoek die het verschil maakt in het behalen van (snellere) successen.

Wat heeft dit nu met de KvK te maken. Tja, dat heeft dus niets te maken met de Kamer van Koophandel, maar alles met Keien van Kinderen!. Ook KvK maar van een totaal andere orde.

Met 4 kinderen op pad in de leeftijd van grofweg 13 tot 18 jaar verwacht je een groep pubers die maar 1 focus hebben: de smartphone met games en social media. Maar niets is minder waar. Juist ook de jeugd staat open voor nieuwe ervaringen. Brede interesses om de wereld van natuur, cultuur en de mensen om ons heen te willen leren kennen. Kortom een brede blik en daarmee wat mij betreft dus Keien van Kinderen

Juist die algemene interesse helpt hen verder. Daar ben ik van overtuigd. In school en vervolgopleiding. Het kunnen plaatsen van de feiten die je moet leren, helpt. Het helpt zaken onthouden. Feiten in perspectief te zien en bij voorkeur ook een kritische houding aannemen.

De wereld is groter dan een leerboek of een project, met te behalen resultaten. De context daarbinnen is nog belangrijker! Leren van ervaringen elders. Zoeken naar minder voor de hand liggende oplossingen. Leren associëren. Kortom het hebben van een brede blik, gestimuleerd door een algemene interesse.

Ik werk in mijn projecten altijd in een gezonde verhouding tussen focus en brede blik. Dat brengt mij en mijn opdrachtgevers meer. Daar ben ik van overtuigd. Het feit dat ik de afgelopen 4 dagen, 4 jeugdigen hetzelfde heb zien doen, vind ik super. Natuurlijk met de focus op het jong zijn. Op het genieten van alles wat met het jong zijn gepaard gaat. Maar ook met die brede blik. Die “honger” naar nieuwe dingen en daarmee, misschien onbewust, de ontwikkelingen van een bredere context. Dat maakt het wat mij betreft Keien van Kinderen. En voor mijzelf: Een bevestiging dat een brede blik de focus niet in de weg staat, maar juist helpt. Dat een brede belangstelling, het opzuigen van informatie en het vooral willen leren van /associëren met, alles en iedereen verder helpt. En naast de “Ierse ervaring” mij de afgelopen dagen weer heeft geholpen die brede blik te verruimen, is vooral de herkenning bij de vier KvK voor mij een bevestiging om hiermee door te gaan en het bij alles en iedereen te stimuleren.

Tot de volgende blog.

Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.