Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 102: Grote schoonmaak

Blog 102: Grote schoonmaak

Zal vast aan mijn eigen leeftijd liggen, maar dit is zo ongeveer het jaargetijde dat er in mijn biologische klok wat begint te rinkelen. Het voorjaar ontluikt, klok verzet, alles in de paasstemming en dan….. Dan denk ik aan vroeger. Aan het feit dat mijn moeder het heft in handen nam en vol overgave aan de voorjaarschoonmaak begon. Eigenlijk altijd tot grote verbazing want bij mij thuis kon je echt letterlijk altijd van de grond eten.

Kortom de grote schoonmaak zelf oppakken zit er niet meer in. Hoewel, als ik na ruim een jaar in onze nieuwe woning zie hoe de bewaarlust weer heeft toegeslagen, dan zou het best wel weer mogen. Maar figuurlijk merk ik dat die grote schoonmaak op dit moment nog niet zo heel gek is. En met figuurlijk bedoel ik dan alles waar je mee bezig bent en al dan niet op de “to-do” lijstjes staat.

En met zijn allen hebben we denk ik vaak lijstjes die langer zijn dan we aan kunnen. Zeker in de wetenschap dat als er iets weggestreept wordt, er weer een ander voor in de plaats komt. En met hoe meer ambities en wensen in het hoofd, met hoe langere “to-do” lijstjes te maken krijgen. En daar is een grote voorjaarsschoonmaak denk ik wel goed voor. Weer eens kritisch kijken wat je allemaal nog moet en wilde doen. Is dit nog steeds zo ? Of is de wens of noodzaak wat naar achteren verschoven. En welke nieuwe zaken hebben zich nu aangediend. Zijn al die zaken echt noodzakelijk en zo ja op welke termijn. Moet het nu, of kunnen we ze in de spreekwoordelijke koelkast zetten tot er weer meer tijd en ruimte voorhanden is.

Ook die koelkast is overigens wel eens aan een grote schoonmaak toe. Eindigde ik in mijn vorige alinea nog met dat je iets in een koelkast kan zetten totdat het moment zich aandient dat je er klaar voor bent. Nu zeg ik dat ook die koelkast met grote regelmaat moet worden schoongemaakt. Ook een koelkast maakt niet dat je “to-do” lijstje eeuwig houdbare acties betreft.

Het komende voorjaar gecombineerd met een grote schoonmaak van je gedachten en lijstjes geeft ons de unieke kans om alles weer eens flink op te frissen. Om weer eens te bepalen wat echt prioriteit heeft en waarom je doet waarmee je mee bezig bent. Is dat nog wel het goede ? Zit er tussen al die acties en voornemens die je ooit heb gehad niet 1 waar het nu tijd voor is. Die je met het opruimen tegenkomt en eigenlijk niet meer wist dat je die had. Dat ene voornemen dat je, nu je het weer hebt gevonden, boven aan je lijstje gaat zetten en andere lopende of wenselijke zaken doet schrappen om er tijd voor vrij te maken, Op nieuw de prioriteiten stellen, dat is wat een grote schoonmaak je kan bieden. En qua moment ? Geen mooier moment dan het voorjaar. Langere dagen, zon, aangenamere temperaturen en dus gewoon een lading meer energie om nu ook echt door te pakken. Kortom, weet je nog niet wat te doen met het komende lange paasweekend ? Ga eens flink aan de schoonmaal met je gedachten en actielijstjes en leg de focus opnieuw als je vindt dat de schoonmaak daar aanleiding toe geeft. En echt waar, in de hectiek van alle dag is de kans groot dat ook jouw eigen grote schoonmaak tot nieuwe prioriteiten gaat leiden!

Een goede week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.