Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 104: Snel, sneller, snelst!

Blog 104: Snel, sneller, snelst!

De begrippen “tempo” en “snel” hebben een positieve bijklank.  “Gehaast” niet. En toch hebben al deze zaken gemeen dat het om snelheid gaat. Snel kent ontzettend veel associaties en toepassingsmogelijkheden.

Vanochtend opgestaan om nog het staartje van de GP van China te kunnen kijken. Daar raasden de bolides echt snel op het circuit. Top om te zien. Ook de winst van Ricciardo was te danken aan snel denken en handelen. Bij de safetycar snel de pitstop in voor banden en met deze strategie werd Ricciardo winnaar. Kwestie van snel denken en handelen. Een zelfde afweging wilde Max maken op een meer individueel niveau bij een inhaalactie. Ook daar ging het snel maar meer in de vorm van gehaast. En niet 1 maar 2 keer. Resultaat, 2 boze coureurs, straf seconden en minder punten dan mogelijk was. Kortom snel, maar niet goed en efficiënt leidt tot minder of zelfs niets.

Snel is ook een rode draad in ons bestaan geworden, tenminste dat krijg ik te horen als ik weer eens zo’n programma zie waar mensen naar het buitenland vertrekken omdat het in Nederland (jawel daar is ie weer) te gehaast is. En dan krab ik toch ook wel een keer achter mijn oren. Is dat immers niet deels een eigen keuze? Willen ze zelf niet veel te veel met elkaar. TE veel in te weinig tijd? En willen we überhaupt wel wat missen ? Vaak niet en ja, dan wordt het een race tegen de klok. Hoe voller de agenda en groter de ambities hoe sneller alles gaat en moet gaan. Ten minste zo lijkt het, maar soms is de praktijk anders. Misschien ook wel een beetje afhankelijk van waar je woont. In de achterhoek in de mooiste gemeente van Nederland (Lochem natuurlijk) lijkt snel en gehaast minder het leven van alle dag te bepalen. Niet omdat er geen ambitieuze mensen wonen of er minder hard gewerkt wordt. Daar durf ik bijna het tegendeel van te beweren. Nee, meer omdat de omgeving en mentaliteit oproept om ook rust te nemen. Los van dat de omgeving je al rust geeft. En dan ook de mentaliteit, die meer natuurlijk evenwicht lijkt te geven. Zoveel evenwicht dat snel sneller snelst zeker hier geldt maar zelden of eigenlijk nooit ontaardt in het gehaast zijn. Overigens geldt dat denk ik voor zo’n beetje heel Oost en Noord Nederland.

Kiezen tussen snelheden is dus van belang zonder dat het uitmondt in gehaast. Ook met de wetenschap dat alles en iedereen ook zijn eigen tijdsverloop nodig heeft. De één is sneller van begrip. De ander kan, door bijvoorbeeld meer financiële armslag, sneller een keuze maken, Maar ook je natuurlijke karaktereigenschappen spelen een rol. De één overdenkt alles en benadert het vanuit alle mogelijke invalshoeken. De ander vaart meer op gevoel en een korte analyse. Verschillende tempo ‘s (of is het tempi) die uiteindelijk toch bij elkaar moeten komen om doelen te bereiken. Tenminste daar waar je elkaar nodig hebt en dat is bij veel zaken in het leven. Politiek, werk, privé en zelfs de tuin.

Ja daar is ie weer: de tuin. Eerder het zaaien van gras al genoemd in mijn vorige blog, nu natuurlijk de groei. En dan zie je dat je wilt dat het gras sneller groeit op sommige plekken en op andere juist iets minder. En dat het onkruid helemaal een permanente groeistop inlast: snelheid nul! Maar helaas laat de natuur zich daar maar beperkt beïnvloeden. Een beetje mest voor tempo en onkruid wieden voor de permanente stop. En dat blijft een continue proces.

Kortom snelheid speelt in alles en overal een rol. Ook het feit dat we altijd alles op zijn snelst willen bereiken. Dat kan natuurlijk, maar als het gaat uitmonden in gehaast dan gaat de snelheid ongewenst neveneffecten hebben. Stress bijvoorbeeld. Of merken dat het aan draagvlak gaat ontbreken om dat je te ver voor de troepen uitloopt. Leer dus schakelen is het devies. Want wat soms het snelst lijkt, is uiteindelijk misschien wel het langzaamst. Daar heeft onze taal ook een mooi spreekwoord voor: haastige spoed is zelden goed. Of een andere zoals hardlopers zijn doodlopers. Beide waar, maar beide geven geen legitimiteit om niet het snelst te gaan daar waar het kan of moet. Om problemen op te lossen bijvoorbeeld. Of misstanden aan te pakken. Daar mag het tempo er op. In de hoogste versnelling en gaan. De turbo erop maar toch altijd klaar om bij te remmen en te schakelen, om het tempo het meest efficiënt te laten zijn en dit niet te laten ontaarden in haasten. Da’s overigens overal goed voor. Ook voor je eigen effectiviteit. Rust en ontspanning heb je nodig om, wanneer het moet ook weer op je snelst te kunnen gaan. Zoals gezegd is de uitgangssituatie om dit te kunnen in de omgeving waar ik woon al optimaal. Niet iedereen heeft dit geluk natuurlijk, maar actief er mee bezig zijn maakt dit ook weer tijd en locatie afhankelijk. En natuurlijk voor diegenen die willen staat Lochem en omgeving met haar gastvrijheid, voorzieningen en recreatie/horeca ondernemers klaar om een ieder te ontvangen in een gastvrije omgeving met de ideale uitgangssituatie!

Een goede week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.