Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 11: Energieneutraal gaat voor mij niet ver genoeg! Persoonlijke energie ligt voor het oppakken!

Blog 11: Energieneutraal gaat voor mij niet ver genoeg! Persoonlijke energie ligt voor het oppakken!

Als je, zoals ik altijd vroeg op pad bent (06:00 in de auto) en ook niet al te vroeg thuis bent. En ook de avond weer aan de slag mag, dan krijg je in de wintermaanden het gevoel dat de dagen in een te hoog tempo voorbij razen. Nu de maand maart is begonnen en de dagen langer worden, is dat al anders. In de auto krijg je het ochtendgloren mee en aan het einde van de middag net voor het avond programma ben je deelgenoot van het invallen van de schemer. Kortom het daglicht doet op een dag weer zijn intrede. En dat geeft energie zonder daar wat aan te hoeven doen.

Natuurlijk zijn er ook andere zaken die energie opleveren. Een potje hockey (en daar beging het seizoen ook weer van) met een gezonde lichamelijke inspanning geeft een fysieke moeheid maar een geestelijk energie.

Wat ook energie oplevert is het werk. Het behalen van resultaten, maar ook het samen in een team werken naar een doel. Gezamenlijk de strategie bepalen. En de successen. Het feit dat je in een team aan halve woorden genoeg hebt, geeft mij energie. Het goede gevoel vertaalt zich immers in een vorm van tevredenheid. Naar hetgeen je tot dan toe hebt bereikt, maar ook vertrouwen in het bereiken van de doelen die voor je liggen.

De meeste van jullie kennen wel de Dippers en Dimmers (Denk in Problemen of Denken in Mogelijkheden). Zelf schaar ik me zelf graag in de laatste categorie. Niet dat ik blind ben voor problemen. Zeker niet. Maar wel omdat ik geloof dat er voor elk probleem wel ergens een oplossing te vinden is. Soms met een kleine aanpassing van het doel of de weg er naar toe, maar altijd een aantal stappen vooruit.

Ik merk, dat het zijn van een “`dimmer” energie oplevert. Steeds weer opnieuw. Ook merk ik dat het samenwerken met gelijkdenkenden dat energie gevoel nog eens extra versterkt. De wetenschap dat iedereen met een (deel-)verantwoordelijkheid altijd op zoek is naar de volgende stap vooruit, werkt super motiverend. Het samen zoeken naar oplossingen en het tegenwicht bieden aan : “Ja Maar” of “ dat kan hier niet” of “dat doen we hier niet zo” , dat geeft energie. Een gezamenlijk doel om de volgende stap te bereiken. En als die stap dan bereikt is, dan ook samen het succes vieren. Dat geeft energie en maakt het verlangen naar de volgende stap al direct actueel.

Kortom, met een positieve en oplossingsgerichte werk- en denkwijze krijg je gewoon bij het doen van de dingen van alle dag, een vracht aan positieve energie mee. Dat nu de dagen weer langer worden en het daglicht daar extra bijkomt, zorgt voor een multiplier. Dus laat die lente en zomer maar weer komen!

Nu wil ik niet de indruk achterlaten van een 100% positiviteitsgoeroe. Van iemand die nooit eens hoofdbrekens heeft en altijd en overal de problemen maar wegwuift. Zeker niet. Zeker wanneer politieke processen, op politieke gronden logische oplossingen en richtingen gaan tegenwerken kost dan ook energie. Daar waar de ratio wordt ingewisseld voor verborgen agenda’s, of het anderen geen succes willen gunnen, dat kost wel degelijk energie. Dat frustreert ook. En in het leven van alle dag komt dit maar al te vaak voor, zoals jullie lezers ook vaak meemaken ga ik van uit. Maar tegenover deze energie slurpende situatie, staat altijd weer de uitdaging om ook met dit gegeven weer stappen vooruit te zetten en zeker niet te blijven hangen. En als dit maar voldoende energie oplevert, slaat de balans weer om en merk je dat uiteindelijk ook frustratie (lees negatieve energie) gemakkelijk kan worden omgezet in een positieve vorm.

Tot de volgende blog.

Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.