
Kan niet bestaat niet! Deze oneliner vind je ook terug op mijn website. En niet voor niets. In de regel weiger ik toe te geven aan de constatering dat iets niet lukt. Uithuilen en opnieuw beginnen. Nieuwe wegen zoeken om via een andere route het doel te bereiken. En jawel, vaak lukt het dan wel.
Afgelopen mei vakantie (en daar besteedde ik al eerder een blog aan) hebben we Normandië verkend. De innovatie van de geallieerden om vaste voet in Europa te krijgen was groot. Nu komen innovaties vaak voor in conflicten. Het lijkt wel of een conflict de geest scherpt. Als de uitdaging maar groot is en het bereiken van het doel noodzakelijk, dan lijkt er altijd wel ergens een oplossing voor te vinden.
Innovatie, dat onderscheidt ons als mens. Kijk maar naar ons land. Grotendeels door mensen handen gemaakt en onderhouden. Waarom ? Om te overleven. Omdat het een noodzaak is tot innovatieve oplossingen te komen, in het eeuwig durend conflict met de natuur. In deze het water. Zoals de foto laat zien, zijn we niet de enige die op innovatieve wijze met water weten om te gaan. Hoe simpel en effectief: een amfibievoertuig dat de bestemming bereikt. Ondanks het tij, ondanks dat het door water of over de weg moet. Hoe simpel maar tegelijkertijd hoe doeltreffend. En jawel, ook een amfibievoertuig kent zijn geboorte uit een conflictperiode.
Wat maakt het toch, dat we eerst een soort van strijd moeten leveren om de maximale innovatiekracht los te maken. Is het omdat we dan pas echt worden uitgedaagd ? Dat we zonder uitdaging eerst de makkelijke weg zoeken ? Ja, dat is het simpele antwoord. Waarom iets uitvinden als er nog geen noodzaak is ? Als er alternatieven voorhanden zijn, dan ga je toch niet op zoek naar iets nieuws ?
Ik ben er zelf heilig van overtuigd dat er dus voor elk probleem wel een oplossing te vinden is. Als de nood maar hoog is, dan vinden we altijd wel weer een weg. Tenminste dat leert de geschiedenis. Maar wat nu, als er de nood niet hoog genoeg is ? Als er nog legio andere mogelijkheden en alternatieven zijn. Simpel: dan maken we daar gebruik van. Ook dat is wat mij betreft innovatie. Het gebruik maken van een alternatief om je doel te bereiken vergt immers ook innovatieve denkkracht. Loskomen van de gebruikelijke aanvliegroute en het zoeken naar een andere met hetzelfde resultaat. Deze vorm van innovatie is misschien een stuk makkelijker dan totaal iets nieuws uitvinden, maar toch. Het op een alternatieve manier aanwenden van bestaande technieken en/of processen is net zo goed innovatie.
Deze vorm van alternatieve aanwending vraagt om een open geest. Om creativiteit om de gebruiksmogelijkheden van het een te kunnen vertalen naar het ander. Het vergt dus ook een brede mindset. Immers je weet maar nooit wanneer je een alternatieve oplossing nodig hebt. Als je niet van het bestaan weet, zal je immers ook nooit een alternatieve aanwending kunnen bedenken. Kortom, om tot innovatie te komen en te geloven dat voor alles wel een oplossing te vinden is, heb je een brede interesse nodig. Moet je zoals ik, vraagstukken en oplossingen in de onderwijshuisvestingswereld kunnen vertalen naar die van bijvoorbeeld sociale woningbouw. Of de aanbesteding van een stuk weg via Engineering & Construct met wat “verbouwingen”, net zo goed de werkwijze kunnen laten zijn voor de beoordeling en begeleiding van een burgerinitiatief. Kortom, met een brede blik, geloof in het vinden van oplossingen en de nodige creativiteit en denkkracht is er voor alles wel weer een oplossing te vinden. Twijfel : voor zover het mijn werkterrein behelst ga ik graag elke uitdaging aan die jullie me aanreiken!
Tot de volgende blog.
Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst
Eric-Jan de Haan