Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 24: Maatwerk versus flexibiliteit = investeren versus gemakzucht: Omdenken

Blog 24: Maatwerk versus flexibiliteit = investeren versus gemakzucht: Omdenken

Wat is reizen toch een mooi fenomeen en bron van inspiratie. Tenminste voor mij. Er is altijd wel wat te zien en te ontdekken dat de geest weer aanscherpt. ideeën brengt of tot een mooie beeldspraak kan leiden.

Al toerend met de camper, kwamen we het gigantische gebouw op de foto tegen. En dat bracht mijn gedachten gelijk op het begrip maatwerk. Het gebouw op de foto is een hangar/garage voor een zeppelin. Jawel, op maat gemaakt en geschikt voor 1 doel. Natuurlijk heeft het na de zeppelin periode ook andere functies gekend zoals bijvoorbeeld een legeropslag en nu een museum. Kortom het is ook anders functioneel gebruikt. Maar zeg nu zelf, dit is toch qua vorm niet het meest ideale gebouw voor een opslag. Verre van maatwerk dus voor deze functie. Een museum over zeppelins is dan natuurlijk weer wel maatwerk wat mij betreft.

Maatwerk is dus mooi. Het maakt dat iets wordt toegepast op 1 functie of activiteit. Perfect passend. Maar als die functie of activiteit eenmaal achter ons ligt, dan heeft daarmee het maatwerk bijna per definitie zijn functie verloren. Ja, je kan er iets anders mee doen, maar dat is dan geen maatwerk maar pure gelegenheid. Het is / staat er al en we doen er nu iets anders mee.

In het dagelijks leven zoeken we continu een balans tussen wat maatwerk vereist en wat met enige flexibiliteit meerdere doelen kan dienen. Daarmee ligt wat mij betreft het begrip maatwerk mijlenver weg van flexibiliteit. Maatwerk vraagt om een grote inspanning. Iets helemaal op maat maken voor een doel. Als gebouw, of als plan van aanpak of voor wat dan ook. Bij maatwerk heb je het probleem helder en zoek je een oplossing voor juist dat ene probleem. Dat is arbeidsintensief en vraagt om inlevingsvermogen en kennis van datgene waar je een oplossing voor zoekt.

Flexibiliteit in deze is het omgekeerde. Je analyseert een probleem en bedenkt vervolgens een oplossing die meerdere toepassingen kent. Dat doe je met de gedachte dat je de investering dan vaker kan gebruiken, of omdat je te lui bent om iets voor een eenmalige toepassing helemaal uit te diepen.

Flexibiliteit is niet per definitie fout. Soms is het intensief investeren in en eenmalig gebruik economisch bezien gewoon niet handig. Dan doe je het met half werk om een stap verder te komen. Niet meer of minder. Als je dat bewust doet en daar bij opdrachten ook je opdrachtgever in meeneemt, is dat geen enkel probleem. Vaak kom je echter tegen dat aanpassingen aan een bestaand iets, al snel wordt verkocht als maatwerk. En dan sla je wat mij betreft de plank volledig mis. Dan doe je onrecht aan je opdrachtgever en draai je een ieder een rad voor ogen. Dat is wat mij betreft pure gemakzucht.

Flexibiliteit kan ook op een andere wijze positief zijn. Gebruik makend van een eerdere toepassing kun je deze als uitgangspunt nemen en vervolgens helemaal op maat maken voor die ene oplossing of aanpak die een specifieke uitdaging nodig heeft. Dan verwordt flexibiliteit ineens weer maatwerk. Valkuil is dan wel dat je die naadloze aanpassing op dat specifieke vraagstuk ook helemaal doorvoert en hieraan geen concessies doet. Voor flexibel aanpassen heb je wel een flexibele geest nodig! Ik kom maar al te vaak mensen tegen die zeggen “maar dat kan niet” of “ maar dat is hier niet voor bedoeld” . Helemaal waar natuurlijk als je niet echt iets bestaands anders op maat wil maken, maar dan moet je dan wel open voor staan. Het oorspronkelijk doel loslaten en er voor willen gaan om onder “ Ja Maar-en” na te denken hoe iets wel op maat kan worden aangepast. Juist dat gebrek aan flexibiliteit maakt dat iets bestaands niet op maat kan worden aangepast. Als dat dan toch als maatwerk wordt verkocht, dan zijn we wat mij betreft weer bij begrippen als gemakzucht of misleiding

Ik vind dat mijn omgeving en vooral mijn opdrachtgevers recht hebben op maatwerk als daarom gevraagd wordt. Dat vergt veel inspanningen, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en vooral veel vrije tijd. Immers als je je opdrachtgever een maatwerk oplossing aanbiedt, dan moet je er ook voor zorgen dat je die kunt leveren. Een deel van dit maatwerk past prima in je opdracht. Een ander en groter deel hoort wat mij betreft bij het ondernemerschap en heet investeren.

Tot de volgende blog.

Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.