
Nee, met deze blog ga ik niet in op het lezen van boeken, kranten, tijdschriften of al het andere waar tekst in voorkomt. En nee, ik doel ook niet op handlezen of andere occulte zaken. Maar op dat laatste lijkt het wel het meest.
Met leren lezen doel ik op luisteren, inleven, waarnemen etc. Kortom met al je zintuigen en ervaring proberen te begrijpen wat er nodig is of gebeurt. Leren lezen wat het probleem, de situatie of vraag is. Begrijpen wat er aan de hand is en daar passend naar handelen.
Deze vorm van leren lezen is lastig. Het komt aan op begrijpen en inschatten. Deze afgelopen week weer talloze voorbeelden de revue gepasseerd. Een aanbesteding voor de ondersteuning van een burgerinitiatief met meerdere opdrachtgevers in een mix van professionals en vrijwilligers. Op het eerste oog met een vrij duidelijke vraagstelling. Maar 3 totaal verschillende offertes en presentaties. Mooi natuurlijk, want dan heb je wat te kiezen. Maar eigenlijk was er niet echt een keuze. Slechts 1 partij had zich echt verdiept in de vraagstelling, zich ingeleefd in de situatie en betrokkenen. Uit de brei van aangeleverde informatie de essentie gevonden en met het juiste enthousiasme in begrijpelijke taal alles op papier gezet en toegelicht. Kortom ze hadden alles gelezen en niet alleen de berg documenten, maar vooral dat, wat er niet op papier stond. De situatie, de positie van betrokkenen, de context, alles was “gelezen”.
Dat brede lezen is wat mij betreft de belangrijkste redenen voor het kunnen boeken van successen. Dat vergt echter mensenkennis en een onweerstaanbare drang om iets of iemand echt van dienst te willen zijn. De motivatie maakt dan niet uit. Dat kan zijn uit vriendschap, medeleven, of gewoon vanuit professionaliteit om een opdracht binnen te halen. Kortom een zakelijk motief is ook prima. Wel dient ook die zakelijkheid gepaard te gaan met oprechte dienstbaarheid gedurende de totale duur van de relatie en daarna. En om optimaal dienstbaar te zijn en te blijven moet je continu blijven “lezen”. Je blijven inleven en verplaatsen. In je opdrachtgever, je collega’s, business partners, stakeholders etc. In iedereen!
Bij die dienstbaarheid en het inleven, zijn er 3 zaken cruciaal. De eerste is natuurlijk dat je het moet kunnen. Dat je beschikt over een voldoende grote en brede omgevingssensitiviteit. De tweede; het moet natuurlijk zijn. Het moet in je zitten en altijd op elk moment bewust en onbewust worden toegepast. Nummertje 3: dienstbaar is niet gelijk aan het zijn van een ja knikker. Je moet kritisch en duidelijk kunnen zijn en ook tegengeluid kunnen laten horen. Kortom hard op de inhoud kunnen zijn en toch de relatie in een goede verstandhouding houden.
Bovenstaande 3 zaken zijn cruciaal. Ze zijn ook alle 3 in samenhang absoluut nodig. Deels kunnen deze worden ontwikkeld maar grotendeels zijn het vaardigheden die in basis al aanwezig moeten zijn. Ik merk in ieder geval dat als ik deze vaardigheden in pure vorm tegenkom, ik blij gemoed en met zorgeloos gevoel de samenwerking in ga en ik mezelf ook graag laat inspireren om deze vaardigheden nog verder te ontwikkelen. Net als water: krachtig, zijn eigen weg gaand, beïnvloedbaar, in evenwicht, onuitputtelijke en puur.
Tot de volgende blog. Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst
Eric-Jan de Haan