Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 33: Start of een pitstop: de eerste weken na het zomer reces.

Blog 33: Start of een pitstop: de eerste weken na het zomer reces.

Ik bereid me alvast voor op de drukte op de wegen. De afgelopen 2 maanden was het fileleed beperkt. Vakanties zitten er echter overal op en dus zullen de wegen weer vol gaan lopen. Wekker dus maar weer wat eerder zetten.

De zomer is, net als oud en nieuw, een gek moment in het jaar. De afronding voor de zomer en het weer opstarten daarna is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Een piek in telefoontjes en vollopende agenda’s herinneren me aan het einde van deze zomerperiode. Het werk weer op volle toeren, het verenigingsleven weer in de startblokken, de scholen en opleidingen weer begonnen en de politieke agenda weer gevuld. Kortom aan de bak maar weer.

Is zo’n periode na de zomer nu een nieuwe start of gewoon even een pitstop. Nieuwe bandjes erom en gaan maar weer. Wat mijn betreft een pitstop dus. Gewoon verder waar je voor de zomer mee bezig was. Een nieuwe omgeving misschien door een nieuwe klas, of nieuw leerjaar. Maar toch geen echte start. Zelfs voor mijn dochter denk ik dat het een pitstop is. Middelbare school afgerond en nu studeren in Groningen. Natuurlijk een nieuwe start met hele nieuwe ervaringen. Van kamer tot ontgroening en van schoolsysteem naar zelfsturing. Allemaal volstrekt nieuw en toch wat mijn betreft een pitstop. Een volgende traject op naar een werkzaam leven. En dat, dat is dan wat mij betreft wel weer een echte nieuwe start.

Een nieuwe start is dus echt een verandering. Niet een wijziging waarbij de rode draad hetzelfde blijft. Nee een wezenlijke verandering. Verwisselen van baan, maar eigenlijk het zelfde inhoudelijke werk blijven doen is dus eigenlijk een pitstop. Natuurlijk een volstrekt nieuwe omgeving waarin je jezelf weer opnieuw kan neerzetten en profileren. Dat lijkt een nieuwe start, maar is grotendeels toch niet heel veel anders dan een setje nieuwe banden.

Misschien een wat gekke beschouwing of iets nu een pitstop is of toch een nieuwe start. Toch is het voor mij wel degelijk een verschil. Binnenkort, 1 oktober is het zover, start ik naast mijn reguliere werkzaamheden ook als zorg ondernemer. Dan stap je, zo merk ik, in een volstrekt nieuwe wereld. Alles is anders en naast de ondernemersvaardigheden en een gezonde blik en visie, heb ik eigenlijk aan al mijn andere inhoudelijke werkervaring niet heel veel. Het is een wereld van verschil of je nu in de onderhandelingen met een ontwikkelaar zit of met een zorgverzekeraar. Of je op een projectresultaat stuurt of op continuïteit en een duurzame zorgverlening. Of je zelf in alles je keuzes kan maken, of zoals in de zorg, ondergesneeuwd wordt in een wereld van wel heel aparte regels. Dat voelt echt als een nieuwe start en niet als een pitstop.

Ik merk wel dat juist een volstrekt nieuwe start (overigens naast het voortzetten van mijn bestaande werkzaamheden) ook iets heel verfrissends met zich mee brengt. Meer dan een zomerreces of een nieuw project. Het leert je een andere wereld. Een wereld die op het eerste gezicht volstrekt vreemd en onlogisch in elkaar zit, maar waar je met wat verdieping die onlogica ook wel weer een plek kan geven. Deze ervaring neem je ook weer mee naar je werk waar je al jaren actief in bent en zorgt automatisch toch ook weer voor een verbreding. Zo is voor mij die nieuwe start toch gelijk een pitstop voor mijn andere werkzaamheden. Een nieuwe, andere en frisse invalshoek die mij in mijn werk weer het nodige positieve gaat opleveren. Of iets nu een pitstop is of een nieuwe start, is misschien dan ook minder interessant en vooral een definitie kwestie. Maar toch, met echt iets nieuws verbreedt en verander je, en dat voelt en is echt anders dan doorgaan op de zelfde weg. Ondanks alle veranderingen die je daar ook kan aangaan en tegenkomen. Ook die scherpen je kennis en vaardigheden aan, maar toch net wat anders.

Tot de volgende blog. Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.