Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 35: Balans, doorpakken, focus, overzicht: alles in de mix!

Blog 35: Balans, doorpakken, focus, overzicht: alles in de mix!

Ik beleef weer heerlijk drukke weken. Een project erbij, eentje er af, druk met een overname, de politieke arena, huis in de verkoop, overwegen tot investeren in bedrijfspand, de hockey competitie op stoom, etc. Het is geen eens een volledig beeld maar ‘slechts’ een selectie.

Vaak vragen mensen: Ben je druk ? Houdt je wel een beetje rekening met jezelf. Heb je wel een goede balans tussen werk en vrije tijd of tussen je opdrachtgevers. Moet je dat er nu echt nog bijnemen ? Waarom focus je niet op een paar zaken? Je kan onmogelijk het overzicht bewaken! Allemaal goed bedoelde vragen, suggesties en opmerkingen natuurlijk. Ik waardeer die zeer omdat ze barstensvol betrokkenheid en zorgzaamheid zitten.

En toch kan ik ze niet altijd allemaal even goed plaatsen. Heb immers grotendeels zelf de keuze om dingen te doen of te laten. Met nadruk wel grotendeels. Waar ik moeite mee heb is iets afwijzen in de wetenschap dat de vraagsteller in problemen komt. Sommige vragen zijn namelijk heel eenvoudig te vertalen naar een roep om hulp. En bij zo’n vraag is het welhaast onmogelijk een nee te verkondigen.

Maar zoals gezegd, drukte is vaak een keuze en ik moet zeggen, dat ik die drukte juist wel als comfortabel ervaar. Ik merk dat het me juist helpt om op de juiste momenten door te pakken en binnen de diversiteit aan bezigheden op de juiste momenten de focus net op de goede dingen te leggen. Kortom veel en uiteenlopende zaken, maar wel het overzicht. Bij dat overzicht horen overigens nog 3 cruciale elementen: controle kunnen uitoefenen (1)en het om je heen verzamelen van een juist team (2) en denktijd (3).

Om met controle te beginnen. Als je je in alles laat sturen, dan verlies je, zeker met een grote workload, al snel het overzicht. Het ontneemt je de kans om op de juiste momenten de focus op de juiste zaken te richten. Controle is daarbij niet heel anders dan de mogelijkheid tot sturing. Niet dat ik overigens overal de sturing op kan geven. Politieke, maar ook andere processen laten zich niet altijd even makkelijk sturen. Maar met die wetenschap en het overzichtelijk hebben welke richtingen allemaal openstaan en dan per richting een vervolgstap klaar hebben, dat is wat mij betreft ook controle en sturen. Dit heeft natuurlijk een zeer grote parallel met risicomanagement en beheersmaatregelen. Maar is dat niet hetzelfde als controle ?

Werken doe je niet alleen. Je hebt opdrachtgevers, collega’s, derde partijen en nog veel en veel meer. Wat je bij een groot scala aan uiteenlopende werkzaamheden nodig hebt, is een team. Een team van personen die inhoudelijke een kei zijn en verantwoordelijkheid voelen en nemen. En dat alles ook nog eens met een soort van gezamenlijk referentiekader. Geen klonen. Zeker niet. Maar wel behept met een soort gelijke set van vaardigheden en omgevingssensitiviteit en natuurlijk de spreekwoordelijke opgestroopte mouwen. Ongeacht positie in de hiërarchie of plek aan de overlegtafel. Met de juiste mensen om je heen, kan er veel. Heeellllll veeellll. In al mijn bezigheden mag ik mij gelukkig prijzen dat ik in staat ben deze teams grotendeels om mij heen te hebben (geformeerd).

En dan de 3e: Denktijd! De meest cruciale. Je moet tijd krijgen alles op je in te laten werken. Alle scenario’s van wat allemaal kan gebeuren door te denken en daarbij een passende afstand in te nemen. Juist een grote diversiteit aan werkzaamheden maakt dit laatste mogelijk. Van een afstand naar je zelf en het project en de omgeving kijken. Dat maakt je effectief en is ontzettend belangrijk voor het houden van overzicht.

Terug naar de titel. Hoewel anderen die mij kennen zullen beweren dat ik zorg moet hebben voor de balans tussen werk, politiek, gezin, vrije tijd etc ben ik ervan overtuigd dat ik die redelijk heb. Niet als je naar een dag kijkt. Ook niet naar een week en misschien zelfs niet over een maand bezien. Echter over een lange periode vallen al zo’n 30 jaar lang de puzzelstukjes in perfecte harmonie en volledig in balans in elkaar. En deze balans maakt het ook nog eens mogelijk om door te pakken, focus te houden of aan te brengen en het overzicht te behouden. Overigens ook gewoon productie te draaien met een Blog, advies, klus om het huis of wat dan ook. Kortom de juiste mix met een voldoende lange periode leidt maar tot 1 ding: Balans.

Tot de volgende blog. Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.