Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 4: Geen woorden maar daden

Blog 4: Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden!

Op een zondag als vandaag met een klassieker op het voetbalprogramma denk je bij de club Feyenoord toch al snel aan de leus: “geen woorden maar daden”. Een leus die ik graag aanhang. Opgestroopte mouwen, doel in het vizier en alles in het werk stellend doelen te bereiken. Kan niet bestaat niet. Net zo lang zoeken naar oplossingen die het bereiken van het doel wel mogelijk maken.

Dat het aanhangen van een leus niet altijd het gewenste resultaat oplevert is helaas ook helder. Anders was de uitslag Feyenoord-PSV wel een andere geweest. Een leus hebben en die niet tot in je haarvaten eigen maken is mogelijk een van de oorzaken. Een leus, hoe mooi ook, is niets waard als je dit niet ook met alles wat je in je hebt wil waarmaken. Dan worden het lege woorden en holle vaten.

Ga je er wel 110% voor en blijft desondanks het resultaat uit, dan is het een stuk wranger. Maar, zo denk ik dan maar, je kunt met opgeheven hoofd en in de wetenschap dat je alles hebt geprobeerd, iedereen onder ogen komen. En, nog belangrijker, een volgende keer misschien net iets efficiënter met je daden omgaan.

Actie dus. Niet l.ll.n maar poetsen. Aanpakken, doorpakken en gaan! Natuurlijk niet zwart-wit. Zeker niet in projecten met vele stakeholders. Of op een onderwerp dat in de politieke belangstelling staat. Daar horen voorafgaand aan de daden toch echt wel woorden aan vooraf te gaan. Kortom “Woorden en Daden”. Het een kan niet zonder het ander.

Woorden zijn nodig om de daden af te stemmen, te onderbouwen, om in overleg te komen tot de juiste daden, of om medestanders te vinden: Mede-daders. Zo voorkom je om als een Don Quichotte misschien de verkeerde daden/acties te ondernemen.

Soms blijft de fase van woorden te lang hangen. Onzekerheden, het steeds weer moeten ingaan op tegenwerpingen, gebrek aan ambitie of misschien wel het niet duidelijk kunnen verwoorden van wat je wilt en hoe je hier wilt komen. Te lang blijven hangen maakt dat de actie verzandt in een stroperig proces. Waar mensen bijvoorbeeld afhaken door het uitblijven van tastbaar resultaat. Afgelopen week hebben zich hier weer een mooi aantal voorbeelden voorgedaan. Goede en slechte voorbeelden, maar met een rode draad: Het omzetten van woorden en daden schept vertrouwen. Het kan sceptici over de streep trekken of monddood maken. Kan mensen enthousiasmeren en laten meegaan in de actiestand. Kortom, daden geven resultaten en die helpen vaak. Soms ook niet. Dan blijven resultaten uit, of zijn deze anders dan verwacht. Dan haak ik graag aan bij mijn vorige blog (3): Uithuilen, leren en nieuwe richting kiezen. Maar altijd met het juiste evenwicht tussen woorden en daden!

Op naar Blog 5!

Reacties, suggesties, vragen, uitdagingen of wat dan ook: ik zie ze graag komen!!

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.