Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 41: Don’t stop the music !!

Blog 41: Don’t stop the music !!

 

“Don’t stop the music”, heeft voor mij een dubbele betekenis. Muziek helpt me te ontspannen, mijn gedachten te ordenen en geeft mijn onderbewustzijn een bron van inspiratie. Anderszijds betekent het voor mij dat als iets in gang gezet is je niet vroegtijdig moet stoppen. Natuurlijk niet tot het oneindige en met de oogkleppen op. Maar wel ff doorzetten: don’t stop the music.

Om met de gevoelsmatige kant te beginnen. Na een lange dag werken en na eerst even de actualiteiten zenders beluisterd te hebben, wordt al snel naar muziek gezocht. Welke is vooral afhankelijk van de stemming op dat moment. Daarbij komt dat de lijst met favorieten afhankelijk is van het jaargetijde en ook nog eens wordt uitgebreid door nieuwe ervaringen. Recent met Bospop heb ik kennis mogen maken met The BossHoss. Een Duitse band die ik nu onder mijn grote favorieten schaar. Door de afwisseling goed voor elke stemming en zowel geschikt voor het luid mee zingen als voor de achtergrond om je ideeën en gedachten eens even lekker zijn gang te laten gaan. Het nieuwe ontdekken is overigens een tweede aandachtspunt. Altijd maar naar dezelfde muziek luisteren en nooit eens je horizon willen verbreden en openstaan voor iets nieuws houdt je keuze beperkt. Kortom stort je in het onbekende, sta open voor nieuwe zaken en verbreden maar. Dat geldt voor muziek maar ook voor privé, werk en politieke interesses. Niet openstaan voor nieuwe zaken, niet enigszins avontuurlijk op pad willen gaan naar het onbekende maakt dat je eigen ontwikkeling op stilstand wordt gezet. Jammer voor jezelf en je omgeving. Je meerwaarde, zeker in werk en politiek, neemt daar, zonder dat je het zelf weet, steeds verder door af.

En dan de andere betekenis van “Don’t stop the music”, of te wel doorgaan en niet te snel de handdoek in de ring gooien. In ver vervlogen tijden tijdens mijn studie in Utrecht was ik diskjockey op de VUGS-feesten. Mooie herinneringen. Ook daar was het credo: doorgaan met de muziek. De uitdaging om het qua muziek iedereen naar de zin te maken en tevens te zorgen dat de dansvloer vol bezet bleef. Kortom de muziek ging door, alleen de soort muziek moest nog al eens wisselen. Een meezinger te vroeg op de avond zorgde voor een lege vloer. Kortom niet de muziek werd stop gezet, maar wel de soort muziek werd steeds aangepast.

In het werk en de politiek is het niet anders. Je geloof, kennis en visie blijf je onveranderd inzetten om je doelen te bereiken. Je stopt er niet mee. Wel ben je alert op het feit of de boodschap die je uitdraagt wel het gewenste effect heeft. Of hij wordt opgepakt en resulteert in het resultaat dat je voor ogen hebt. Met andere woorden je zorgt ervoor dat de dansvloer vol blijft. Merk je het tegendeel, dan stop je niet maar zet je wat anders op. Iets dat wel het gewenste effect heeft. In werk en politiek zal het niet anders moeten zijn. Als de boodschap niet overkomt, moet je er niet gelijk vanuit gaan dat dit niet de goede boodschap is. Nee, je moet er over nadenken of met een andere toon en vorm je boodschap niet beter over de bühne kan worden gebracht. Met dezelfde insteek maar een andere vorm kan dan de boodschap die je wilt uitdragen wel ineens landen. Dus niet stoppen maar kiezen voor een ander ritme of toon die wel datgene bereikt dat je wilt nastreven.

Is er dan nooit een moment dat de muziek stopt ? Ja natuurlijk wel. Immers elk feest kent een einde en dan knalt vaak Andre Hazes als laatste nummer uit de speakers. Kortom je moet ook weten wanneer het wel tijd is om te stoppen. Of, misschien beter gezegd, te pauzeren Het kan namelijk zo zijn dat een x-moment later je gewoon weer in de herkansing gaat. Als je dan tussentijds open hebt gestaan voor nieuwe ideeën, dan kunnen deze je zo maar helpen de actualiteit en verfrissing te brengen die nodig is om je doelen (een volle dansvloer) weer wel te bereiken. Kortom doorgaan. Als je echter blijft hangen en telkens het zelfde plaatje opzet zonder dat je door hebt dat dit nooit (meer) wat zal worden, dan is er echter maar een devies: STOP the Music! Een beetje professional met voldoende nieuwsgierigheid en omgevingssensitiviteit laat zich dit echter niet gebeuren!

Tot de volgende blog. Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.