Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 42: Van A naar B(eter)? Nee: van A naar Z(eker)!

Blog 42: Van A naar B(eter)? Nee: van A naar Z(eker)!

Iedereen kent de slogan van A naar B(eter) wel. Volgens mij heeft die slogan overigens wel zijn beste tijd gehad. Als je dit al jaren roept, maar feitelijk niet tegen de groei op kan werken, verliest de slogan aan kracht. Sterker nog, hij gaat irriteren.

Kortom tijd voor de volgende. En die ligt wat mij betreft lekker voor de hand. We maken van de B een Z en van “eter” maken we “eker” en zie daar. Beter wordt Zeker. Dat zoeken we toch uiteindelijk allemaal, een beetje zekerheid? Natuurlijk is niets in het leven zeker, om er maar even een cliché tegen aan te gooien. Maar een beetje zekerheid is voor een groot aantal zaken, zeker als je voor beslissingen staat, wel handig.

Het cliché dat niets zeker is, wordt wat mij betreft ook een beetje te vaak misbruikt. Immers als je maar voldoende op alle risico’s en onzekerheden weet te anticiperen dan heb je in mijn ogen toch wel een vorm van zekerheid te pakken. Je bent voorbereid en weet te anticiperen of je hebt alles zo voor elkaar, dat je tegenvallers het hoofd kan bieden. Daarmee bereik je volgens mij toch wel het stadium zekerheid.

Zekerheden zijn er dus in alle soorten en maten. Dat er natuurkrachten zijn die we niet zien aankomen, laat staan kunnen bedwingen is een zekerheid. Of dat er gekken rondlopen die uit monde van welk geloof dan ook anderen iets aan doen. Ook dat is helaas een zekerheid. Of dat de kans dat je een ongeluk in het verkeer krijgt groter is dan dat je met een vliegtuigcrash krijgt te maken. Het zijn dus eigenlijk stiekem allemaal een beetje zekerheden. Ik wil hier niet een soort van woordspelletje over aangaan overigens. Wat ik echter als boodschap wil meegegeven is dat er meer met zekerheid is te zeggen dan je in eerste instantie denkt. Vooral als je die onzekerheden een plek weet te geven. Er klaar voor bent als ze zich voortdoen.

In het leven van alle dag is het niet anders. Werk, politiek en privé hebben allen een onuitputtelijke hoeveelheid onzekerheden. Een beetje procesmanager probeert deze in kaart te brengen en er zo’n aanpak bij te maken en sturen dat ze een plek krijgen. De onzekerheden vertalen ]naar een setje van zekerheden, inclusief een handleiding en reisbeschrijving hoe er mee om te gaan. Nu is procesmanager een hip woord. Eigenlijk is het niet meer dan een beetje ondernemerschap. Een ondernemer, klein of groot, neem altijd dit soort beslissingen. Met alle onzekerheden, maar overtuigd van zijn zekerheid te zullen slagen. Voorbereid op tegenslagen en in staat deze te pareren of om te buigen naar het bereiken van het beoogde resultaat.

Ik merk dat de theorie te veel boven komt drijven dus even naar de persoonlijke voorbeelden uit de recente geschiedenis. Zo hebben we thuis recent een onderneming erbij: een fysiotherapie praktijk. Een wereld, zo kan ik jullie vertellen, die bomvol onzekerheden zit waarop je maar beperkt invloed kan uitoefenen. Grootste voorbeeld is de onzekerheid van wat de zorgverzekeraars doen. Echter, in de wetenschap dat een fysiotherapeut mensen helpt bij het oplossen van klachten. En er nog een wereld te winnen is bij het voorkomen van klachten en gezond fit houden van ons allen. We geloven in de onderscheidende meerwaarde die we zelf en onze medewerkers hebben. Tja, als je al deze zekerheden optelt, dan komen die onzekerheden ineens in een wel heel ander daglicht te staan. Dan zijn het vooral de zekerheden die je helpen stappen te nemen en te investeren.

Ook privé is het niet anders. Ander huis gekocht. En hoewel de rente laag is en je er van uit mag gaan dat woningen in deze tijd ook weer redelijk snel verkopen, is het aangaan van een dergelijke verplichting, zeker zonder vast arbeidscontract en een investering in de aankoop van een praktijk in dezelfde maand, toch best wel spannend. Tenminste dat lijkt zo. Als je alles goed op een rij hebt, weet wat je met de stappen die je zet wilt bereiken. Wanneer je de risico’s kent en de beheersmaatregelen, paraat hebt. Tja dan zijn er eigenlijk geen onzekerheden meer. Maar kan je binnen deze context spreken van een zekerheid.

De politiek is eigenlijk een grote onzekerheid. Met de beslissingen in Den Haag of dichterbij in de eigen gemeente wordt je vaak geconfronteerd met wijzigingen.  Het fiscaal regiem voor auto en woning de afgelopen jaren zijn mooie voorbeelden van onzekerheden. Alles rond de zorg idem dito. En toch, maandag hebben we de begroting op de raadsagenda staan, heb ik nu al de zekerheid dat deze wordt aangenomen. De coalitie partijen slaan, zo leert de ervaring, de handen in dit soort situatie ineen. Nog een zekerheidje is dat de begroting gaat afwijken, Dat weten we nu al. Nog los van alle circulaires uit Den Haag die mede mei en september weer vol met mee en tegenvallers zullen zitten. Simpelweg omdat we nu al zien dat zaken anders lopen dan in de begroting aan het papier is toevertrouwd. Kortom ook hier is de onzekerheid van alles wat gaat komen nu al een zekerheid: we gaan afwijken. Maar of dit nu een gewenst zekerheidje is? Misschien zouden we hier juist wel een beetje onzekerheid willen zien. Ons zelf dus voor een keer niet een beetje voor de gek houden. Een beetje procesmanager zou dus een handleiding en procesbeschrijving klaar hebben liggen. Ik laat me voor komend jaar in deze graag positief verrassen.

Tot de volgende blog. Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.