Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 46: De aanhouder wint!

Blog 46: De aanhouder wint!

Een van mijn levensmotto’s is, naast “kan niet bestaat niet” natuurlijk “ de aanhouder wint”. Als je ergens voor gaat, je doel helder voor ogen hebt, is dat nagenoeg altijd mogelijk.  Wel vergt dat vaak de nodige volharding in het omgaan met tegenslagen en het bijsturen van de weg die je denkt te moeten bewandelen, om dat doel te bereiken. Maar, als je de focus op je doel houdt, en je het dus echt wil bereiken, dan is er wel heel veel nodig om je van dat doel af te houden. Dan draag je gaandeweg “de teleurstellingen met opgewektheid”. Je gebruikt die ervaringen om er voor te zorgen dat je beter voorbereid en misschien net met een andere invalshoek weer verder gaat. Net zo lang totdat je het doel hebt bereikt.

Wat heeft dat nu met die Smart op de foto te maken. Een goede kijker ziet op de deur al een mooi logo staan: Fysiotherapie de Brug ten Dam & de Haan. En laat dat nu net een doel zijn waar mijn echtgenote en ikzelf al enige jaren druk mee zijn. Een zorgonderneming gezamenlijk oppakken en uitbouwen. Samen iets gemeenschappelijks hebben naast het wel heel uiteenlopende werk dat we allebei hebben. Samen ondernemen waarbij de aandacht voor zorg en patiënt in de bezielende handen van mijn echtgenoot ligt en de verbreding, verdieping en maatschappelijk ondernemerschap van de fysiotherapie op mijn warme aandacht kan rekenen. Voor mij niet in de plaats van mijn primaire werk, maar wel als een belangrijk onderdeel ernaast.

Hoewel nooit gedacht, is het nog mooier dat we dit met nog iemand samen kunnen en mogen doen: Niek ten Dam. Een eveneens gedreven therapeut en een “stukje” jonger. De opvolging en continuïteit is daarmee van te voren al vastgelegd. En natuurlijk heeft een meer jeugdige blik weer nieuwe invalshoeken die ontzettend goed van pas komen. Kortom een beetje als de 3 musketiers aan de slag.

Maar wat heeft dit nu met “aanhouder wint” te maken. Niet zo moeilijk. Met droom en wens om samen iets te doen lopen we al jaren en jaren rond. Niet alleen in gedachten maar ook in daden. Meerdere trajecten rond praktijkovernames achter de rug en diverse aanscherpingen en wijzigingen in de ondernemingsplannen. Maar nu staat er dan ook iets waar we op kunnen voortbouwen. Voortbouwen na een overname is toch net even wat anders dan zelf opnieuw beginnen. Voordeel is dat er al iets staat dat in de basis gewoon goed is. Nadeel is dat wijzigingen net allemaal wat trager verlopen en je op sommige punten ook niet anders kan dan vanuit een bestaande situatie te vertrekken. Maar ook hier geldt weer, de aanhouder wint. Het doel en beeld dat we voor ogen hebben gaan we bereiken. Met wat tussenstappen en misschien iets langzamer dan bij een echt nieuwe zelf-start, maar komen zullen we er. Geen twijfel aan.

Wat is nu het belangrijkste dat het begrip “de aanhouder wint” ook echt doet slagen. Dat is simpel. Je doel scherp hebben. Weten wat je wilt bereiken en vooral ook waarom je dat wilt bereiken. Visie en ambitie dus. Die heb je niet alleen nodig om je zelf steeds, na elke tegenslag, weer opnieuw op gang te brengen.  Hoewel dit misschien wel het belangrijkste is. Maar dit heb je net zo hard nodig om je omgeving mee te nemen. Van bank tot medewerker, van leverancier tot verkopers. Je doel helder! Vooral het “waarom” en het “hoe verder”. Dat moet je tussen de oren hebben. Dat bepaalt het ondernemerschap en alle stappen en acties die je moet ondernemen.

Ambitie en visie zijn cruciaal maar kunnen niet zonder doorzettingsvermogen en veerkracht. Ja, iets willen is 1 maar iets bereiken is 2. Bij willen hoort ook het brengen van “offers” in tijd, geld, gemoedsrust of wat dan ook. Als je niet bereid bent die te nemen, dan kun je beter gelijk stoppen. Dan is een doel dat je wilt bereiken niet meer dan een droom. Iets wat je wel graag wilt, maar eigenlijk ook weer niet te veel voor wil laten staan. En dat gaat nu eenmaal bijna nooit samen.

Is het dan kommer en kwel op de weg naar je doel? Zeer zeker niet. Je hebt immers voor ogen waar je uit wilt komen. Dan maakt de ongemakken op weg daarnaar toe niet meer dan vervelende bijeffecten die je graag voor lief neemt. Immers het hogere doel ligt eraan ten grondslag en daar laat je graag wat voor. Ook dat is ondernemen!

Overigens is het ook wel enigszins verslavend. Misschien ook dat daarom ondernemers toch ook een focus op continuïteit hebben. Nieuwe ambities en doelstelling volgen inmiddels bereikte doelen snel op. Kan ook niet anders. Iets bereikt hebben betekent niet dat je klaar bent. In tegendeel. Dan begint het pas! Dat klinkt vermoeiend maar is juist erg energie opwekkend. Dus met de nieuwe woning en bedrijfsruimte in vooruitzicht, staan nieuwe doelen al weer klaar. En ongetwijfeld zal het ook hier weer een kwestie worden van “de aanhouder wint”. Maar dat zien we dus met vertrouwen tegemoet, zoals je uit deze blog kan herleiden. Ook een aanhoudertje willen worden: ik spar graag wat als laatste leermoment: delen en leren van anderen, het elkaar helpen en aanscherpen, dat helpt als je een aanhoudertje bent en wilt blijven!

Tot de volgende blog. Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.