Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 48: Jackpot ! Tips voor het binnenhalen van de hoofdprijs.

Blog 48: Jackpot ! Tips voor het binnenhalen van de hoofdprijs.

Jackpot of, voor diegenen die nog nooit een casino van binnen hebben gezien, de mega kanjer postcodeloterij straatprijs knaller. Of welke andere hoofdprijs dan ook. Zeker in deze weken rond de feestdagen knallen de loterijen en hoofdprijzen om je oren. Nog even en we zijn zover dat het aantal loterijen en prijzen het aantal inwoners van ons land ruimschoots overtreft. Kan dus niet anders of iedereen die ergens aan meedoet is binnenkort miljonair. Nee natuurlijk! Kansen op een hoofdprijs zijn nog steeds te verwaarlozen. Maar hoe zit het dan met winnen. Die Jackpot binnen harken.

Tja, dat is maar net wat je als hoofdprijs ziet. Laten we de loterijen maar even buiten beschouwing laten. Leuk en spannend natuurlijk, maar de winkans is nihil. En volgens zeggen, maakt geld toch niet gelukkig. Volgens mij is een beetje financiële armslag best wel lekker. Maar nee, als ik doel op het binnenhalen van de hoofdprijs heb ik het niet direct over een dikke geldprijs. En nee, ook niet op die open deur van gezondheid. Gezondheid is natuurlijk de mega jackpot. En ook daar kun je met een beetje gezonde levensstijl veel aan doen. Maar niet alles helaas. Ook gezondheid lijkt soms een loterij. Maar dan een negatieve. Helaas zie ik in mijn omgeving, alle gezonde levensstijlen ten spijt, toch de nodige ongelukkig winnaars op dit vlak.

Welke hoofdprijzen dan? Simpel. Die bepaal je grotendeels zelf. Waar gaat je wens naar uit. Hoe groot of klein ook. Een gezellig samenzijn met gezin of familie. Ook dat is een hoofdprijs. Op hoeveel plaatsen zullen er gezinnen zijn die graag samen wat tijd zouden willen doorbrengen maar door een groot scala aan uiteenlopende omstandigheden dit niet kunnen. Voor mij en denk vele anderen, is het niet een kwestie van kunnen maar eenvoudig willen. Wat tijd en energie steken in wat organiseren en hopla, een (gezellig) samenzijn is daar. Kortom wil je wat, dan moet je daar ook je tijd en energie in steken.

Tijd en energie. 2 toverwoorden die het vaak mogelijk maken die hoofdprijs te bemachtigen. Een mooi project tot een goed einde brengen? Een flinke dosis tijd, een snufje energie en je komt een heel eind. Natuurlijk mag het ingrediënt doorzettingsvermogen niet ontbreken. En bij tijd en wijle is een nodige dosis geduld ook nodig. Maar met de juiste mix van inspanningen op de juiste momenten is ook die hoofdprijs van een succesvol project daar.

Politieke ambities waarmaken. Ook dat kan als hoofdprijs worden beschouwd. Immers, je kan je eigen hoofdprijzen bepalen. Er zijn legio wensen en ambities die je nastreeft en waar je blij bent met het eenmaal bereikte resultaat. Ook dat zijn hoofdprijzen. Meer banen in je gemeente, een nog betere verkeersveiligheid of een lokale politiek waarbij de inwoners en ondernemers actief samen met de politiek je gemeente nog mooier en robuuster maken dan hij al is. Ook dat, net als bij een project, vraagt om tijd, energie en alle andere eerder genoemde ingrediënten.

Hangt dan alles samen met je eigen tijd en energie? Nee natuurlijk niet. Je komt er een heel eind mee, maar doelen bereik je niet alleen. Dat doe je samen, want je bent ook afhankelijk van anderen. En daar ligt nu het echte geheim van het winnen van al die hoofdprijzen. Alleen is maar alleen en samen kom je verder. Veel gehoorde termen maar oh zo waar. Als je eenmaal helder hebt welke hoofdprijzen je graag wilt, is het ook van belang te zien wie je nodig hebt. Of op je weg tegenkomt, om die hoofdprijzen binnen te harken. Dat vraagt om samenspel en om geven en nemen. Dat vraagt om samenwerking en verbinding. Elkaar helpen. Soms gericht op het elkaar niet tegenwerken. Soms gericht om elkaar echt te ondersteunen. Misschien wel omdat er eerst een hoofdprijs door een ander gewonnen moet worden om vervolgens je eigen jackpot een stap dichterbij te brengen. Kortom de tip is verbinden en samenwerken. En dan niet verbinden met “een nietje erdoor en klaar”. Nee die verbinding gaat verder dan een nietmachine. Verplicht verbinden helpt je niet echt verder. Het is ook niet 1 handeling, maar ook weer een samenspel. Weer van tijd en energie, maar ook van luisteren, begrijpen en geduld.  Met deze insteek van verbinden komen veel hoofdprijzen binnen handbereik. Die van jezelf en gaandeweg dat proces ook van anderen. Wat is er nu mooier dan dat. Maar wel even doorzetten. Immers ook de aanhouder wint.

Tot de volgende blog. Met een vriendelijke groet en een fijne week toegewenst

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.