Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 5: Hersens, Humor en Dapperheid

Blog 5: Hersens, Humor en Dapperheid

Blog 5: Hersens, Humor en Dapperheid

Een inmiddels groot aantal jaren geleden had ik een directeur die de begrippen Hersens, Humor en Dapperheid als de belangrijkste classificatie gebruikte voor de werving van nieuwe medewerkers. Natuurlijk met voldoende kennis en ervaring, maar vooral ook in het bezit van deze 3 eigenschappen.

Ondertussen hecht ik in alles wat ik doe hier grote waarde aan. Ik probeer in mijn werkzaamheden niet alleen de juiste mix toe te passen, maar merk ook dat ik in het samenstellen van teams deze eigenschappen automatisch als afwegingskader mee neem.

Ook merk ik dat in het samenspel tussen bijvoorbeeld opdrachtnemer en opdrachtgever, of welke verhouding dan ook, de mix van Hersens, Humor en Dapperheid energie oplevert. En dat niet alleen. Ook resultaten lijken sneller en beter binnen handbereik. Het werkt enthousiasmerend en kenmerkt het altijd zoeken naar- en vinden van oplossingen.

Hersens: het nadenken over hoe “waarom iets is zoals het is”, maar vooral ook het doordenken naar een oplossing. Het analyseren van alle mogelijke wegen die naar deze oplossing leiden en het anticiperen op verassingen en tegenwerpingen. Kortom weldoordacht, onderbouwd en klaar voor het onverwachte.

Humor: Een krachtige eigenschap die energie geeft en oplevert. Die goede en slechte boodschappen van een mooie verpakking voorziet. Niet om de inhoud te verhullen, maar juist om deze kracht bij te zetten. Hard op de inhoud zacht op de relatie om zo maar te zeggen. Humor verbindt ook. Het maakt elkaar prettig in de omgang, geeft een platform voor communicatie en levert betrokkenheid.

Dapperheid: Zonder dapperheid komt je, ook al bezit je Hersens en Humor, niet echt veel verder. Dapperheid betekent keuzes maken. Soms risico’s nemen, maar nooit overmoedigheid. Je hoofd boven het maaiveld uitsteken kan en moet. Minder logische keuzes niet uit de weg gaan is een vanzelfsprekendheid. Durven zeggen waar het op staat, maar ook durven zeggen als je echt iets niet weet. Dapperheid is een kenmerk van ondernemerschap.

Dapperheid is ook de meest moeilijke van de drie. In projecten en processen houdt dapperheid ook in dat er vertrouwen moet zijn. En met een begrip als onzekerheid, dat 1:1 is verbonden met dapperheid, is dat niet altijd makkelijk. Kortom vertrouwen geven en vertrouwen vragen vormt de kern. Dat moet je verdienen.

Wel moet je weten wanneer je dapper kunt zijn. Niet alles en niet elk moment is geschikt om dapper te zijn. Dat vraagt weer om “Hersens”. En zo zijn “Hersens”, “Humor” en “Dapperheid” onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik laat dat graag in de praktijk zien en ervaren of ga hierover met je in gesprek.

 

Groet

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.