Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 52: negen levens, retro en de “never ending stories”

Blog 52: negen levens, retro en de “never ending stories”

De meeste mensen die “9 levens” zien staan zullen meteen aan een kat denken. Zoals de fot laat zien heeft onze Miep er ruim genoeg aan 1. Wat een leven, van de ene plek op de vensterbank naar de andere. Voor de houtkachel, naar de etensbak en hopla weer in het mandje op de vensterbank. Genoeg aan 1 leven dus.

Hoe anders is de werkelijkheid. Hoe vaak zien we dingen of personen waarvan we denken dat ze volledig uit gerangeerd zijn, toch weer opduiken. Maar ook onderwerpen lijken met grote regelmaat weer terug te keren in de belangstelling. Sommige thema’s hebben hiervoor een wetmatigheid, zoals de varkenscyclus aantoont. Andere lijken zonder deze wetmatigheid toch ook terug te keren.

Meerdere levens hebben is mooi. Niet zo zeer voor een mens overigens. Ik houd me zelf altijd voor dat ik, net als een kat, ook 9 levens heb, maar leef ze wel parallel. Kortom veel dingen doen en vooral geen spijt willen krijgen van zaken die ik niet heb geprobeerd. Bevalt me prima. Maar meerdere levens wordt steeds meer de normaalste zaak in ons dagelijks leven. Ik doel daarmee op de zoektocht naar alternatieven voor zaken die eindig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bouw en grondstoffen. Steeds vaker en met steeds meer toepassingen proberen we hernieuwd gebruik te maken van bijvoorbeeld reeds eerder gebruikte bouwmaterialen. Hergebruik, of met een mooier woord, circulaire economie. Dat gaat verder dan 9 levens, dat gaat om ontelbare nagenoeg oneindige levens van hergebruik van materialen. In de auto industrie al eigenlijk de gewoonste zaak van alle dag. Evenals in de zoektocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Maar ook in de bouw, door bijvoorbeeld hergebruik van bakstenen, kom je dit fenomeen steeds meer tegen. Een never ending story van materialen die een oneindige reeks van toepassingen lijken te hebben.

Er zijn ook andere, minder maatschappelijke redenen om tot hernieuwd gebruik over te gaan. Niet in de  vorm van gebruik als grondstof, maar gewoon iets weer opnieuw gaan gebruiken. De kringloop winkels liggen er vol mee en er is een hele nieuwe markt aan het ontstaan van zogeheten hippe en trendy 2e hands zaken die weer helemaal in de mode zijn. Retro met een mooi woord.

Allemaal mooie voorbeelden van meerdere levens. Helaas zijn er wat mij betreft ook een aantal minder mooie voorbeelden. Dat heb ik de afgelopen weken (en zeker de komende weken nog veel intensiever) met de verkiezingen. Elke periode rond de verkiezingen lijkt er een onstuitbare dadendrang te zijn. Al vele verschillende verkiezingen achter elkaar strijden veiligheid, zorg en inkomens/lastendruk voor de aandacht. En hoezeer ik ook hoop dat deze thema’s maar 1 leven zouden hebben, in 1 keer goed geregeld zouden worden. Ik weet zeker dat deze ook de komende decennia, zeker rond de verkiezingen, weer vol de aandacht krijgen. Natuurlijk belangrijke thema’s die een podium vinden zolang ze niet goed geregeld zijn. Maar toch, toch hoop ik dat deze thema’s een keer van het toneel zullen verdwijnen. Gewoon omdat ze goed geregeld worden.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

 

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.