Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 60: Bijzonder, special, besondere, particulier, particular.

Blog 60: Bijzonder, special, besondere, particulier, particular.

 

Bijzonder, in de meest gangbare europese talen, dat is de titel van de blog van deze week. En zoals altijd geïnspireerd door een foto natuurlijk. Dit keer een wel hele bijzondere auto op de parkeerplaats in Son en Breugel. Zeg nou zelf, bijzonder of niet? Over mooi of lelijk wil ik het maar niet hebben. Is immers een kwestie van smaak. Voor mij maakt het absurde uiterlijk deze auto eigenlijk gewoon mooi. Mooi van lelijkheid bijna.

Maar als je zo naar de auto op de foto kijkt, vast heel functioneel. Welke functie precies? Geen idee, maar kan er wel een aantal verzinnen. Bijzonder en op maat dus. Da’s weer eens wat anders dan alles dat over onze wegen rijdt. Natuurlijk zitten daar ook veel verschillende types en merken tussen. Maar toch anders. In Nederland lijkt de auto meer een afspiegeling van budget, instelling en lifestyle. Dat verklaart grotendeels in welke auto je rondrijdt. Natuurlijk zoek je daar de meest praktische uitvoering bij. Maar elk merk heeft wel een station, MPV of cross-over. Het onderscheidend vermogen tussen de merken is er wel, maar niet heel groot. Allemaal goedgekeurd, de meeste comfortabel en redelijk pech vrij.

Massaproductie, kostenbeheersing en nog wat andere bedrijfseconomische aspecten maakt dat de wet van de grote aantallen geldt. Natuurlijk aan te passen met de keuze voor kleur en de verschillende accessoire pakketten. Maar toch, de basis is niet bijzonder. Sterker nog, de basis van een auto wordt door vele verschillende merken gebruikt voor hun eigen modellen reeksen.

Met deze uitgangspunten heb ik samen met mijn 2 compagnons afgelopen vrijdag besloten weer extra energie te gaan steken in de onderneming Public Match. Alsnog steeds een startup, gaat Public Match in beginsel uit van hetzelfde principe als de auto-industrie. Voor onze lokale en regionale overheden worden er immers op verschillende momenten plannen gemaakt en beleid geschreven. Op veel plekken is over de basis al goed nagedacht. Wat een verlies aan energie en kapitaal dus als overheid A niet van deze basis gebruikt maakt om zijn eigen plannen en beleid op te baseren. Leren van anderen en een goede basis als vertrekpunt. Wat is slimmer dan dat? En ook nog eens de mogelijkheid om in contact te komen met de opstellers en dan, met de gezamenlijke kennis, tot grotere hoogte komen dan het pionieren in je eentje! Kortom volgens ons klopt het verhaal en kunnen de overheden daar veel voordeel mee op doen.

Is dan alles vanaf de basis hetzelfde en is er geen behoefte aan bijzondere en speciale kennis en vaardigheden? Nee natuurlijk! Veel projecten en beleid vragen om maatwerk. Zeker als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, speciale lokale ambities of een bijzonder knelpunt. Zulke vraagstukken vragen niet om een standaard basis met een aanvullende kleurkeuze of accessoire pakket. Nee, dat vraagt om maatwerk, creativiteit, strategisch inzicht, lef en een hoog analytisch vermogen. Precies ook die zaken waar ik in de politiek of voor mijn opdrachtgevers juist niet alleen meerwaarde kan en wil bieden, maar ook die vraagstukken die me een extra dosis energie geven.

Wat mij betreft passen de twee werelden van “bijzonder en maatwerk” en die van “standaard en aanpassen” naadloos naast elkaar. Versterken ze elkaar. Van belang is alleen te onderkennen wanneer welke van deze 2 werelden van toepassing is. Vooral omdat we maar al te graag tot de eerste categorie van “bijzonder en maatwerk” willen behoren. Net of dat andere inferieur is. Zeker niet. En dan verwijs ik graag naar de auto-industrie waar het standaard en aanpassen de rode draad is. Waar met bijvoorbeeld de diversiteit van het concern Volkswagen en het gebruik van materialen en kennis van Skoda, Volkswagen, Seat of Audi men in staat is om vanuit een zelfde basis volstrekt andere doelgroepen en producten te bedienen. En daarnaast met merken als Bugatti, Porsche of Bentley toch ook dat bijzondere en maatwerk aan te bieden. Voor mij persoonlijk een mooi voorbeeld van hoe de 2 werelden naast elkaar en aanvullend zijn, kunnen worden ondergebracht in 1 onderneming.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

1 Reactie

  1. Joost 7 jaar geleden

    Aparte auto inderdaad, daar in Son en Breugel. En parkeerplaats genoeg voor mooi en lelijk, zo te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.