Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 62: Waarom Vakantie eigenlijk Inspiratie zou moeten heten.

Blog 62: Waarom Vakantie eigenlijk Inspiratie zou moeten heten.

Van de week, niet geheel fit van de drukke periode die achter ons ligt, weer een paar dagen Nederland verkend. Als je druk bent geweest merk je in een periode van relatieve rust pas dat geest maar vooral ook lichaam toe is aan een beetje afstand van de hectiek van alledag. Maar ach, als je dat kan combineren met een paar dagen inspiratie, dan komt dat vanzelf ook wel weer op de pootjes terecht. Hoewel een lang weekend daar ook weer tekort voor is, lonken de lange weekenden in mei en juni en natuurlijk de zomervakantie. Of beter, de zomer inspiratie. Uitrusten en nieuwe indrukken en ideeën opdoen kunnen immers beter de titel inspiratie, dan vakantie dragen. Niet dan?

Erop uit haalt je uit je dagelijkse routine. Zet al je zintuigen open en geeft je weer eens wat anders onder ogen. Zoals gezegd, dit keer maar een lang weekend. Maar een rondje Alkmaar, Afsluitdijk en Groningen hebben zijn nut weer gehad. Alkmaar om te beginnen. Wat een drukte rond een kaasmarkt. Een stukje historie waar nauwelijks meer iets van terug te herkennen is, maar toeristen uit de hele wereld naar Alkmaar trekt. Een stukje Hollands Glorie. En wat een leuke stad is Almaar eigenlijk. In het buitenland trek je altijd naar de toeristische trekpleisters, maar waarom in eigen land eigenlijk niet.

Alkmaar is een super vriendelijke stad. Vanuit mijn professies vallen gelijk een aantal positieve zaken op. Een gratis overdekte fietsenstalling in een lastig met de auto te bereiken stad maakt het wel super handig om de auto te laten staan en de fiets te pakken. En dan de detailhandel. Een mooie mix van de bekende grote ketens maar evenzovele kleine winkeltjes en een breed aanbod van Horeca. Dat is wat volgens mij een stad van anno nu echt aantrekkelijk maakt. En dan ook nog niet eens een groot perifeer winkelcentrum. Nee aan de oude stad geplakt kom je de megaketens van Decathlon en Mediamarkt tegen. Geen roofbouw maar juist versterking van het centrum.

En dan van Noord Holland naar Groningen. De afsluitdijk al ontelbare keren over gereden, maar nu maar eens gestopt bij het info en uitkijkpunt. En wat me bij dat bezoek bijblijft is de vraag waar de Lely’s van deze wereld zijn gebleven. Waar zijn de visionairs die vanuit het Haagse of waar dan ook grote en toonaangevende visies hebben en die weten te vertalen naar concrete bouwprojecten. Hebben we in Nederland geen grote uitdagingen meer? Of missen we visionairs die iets voor de dag na morgen voor ogen hebben? Gaan we nu ten onder aan de kortzichtigheid en alleen aandacht voor de dag van morgen? Of is Nederland af? Dat laatste zeker niet. En volgens mij sluimeren er bij grote getalen van mensen nog echt baanbrekende en visionaire plannen. Ik daag die dan ook van harte uit om van de plannen ook realiteit te gaan maken en biedt daarbij graag mijn helpende hand aan.

En dan Groningen. Mekka van het noorden. Met doel dit keer, want het was de ouderdag van de studentenvereniging Albertus Magnus. Met de jaarclub van mijn dochter (16 nijvere, serieuze en toch ook feestvierende studentes) kennis mogen maken met wat tradities en saamhorigheid kan betekenen. Super leuke dag en ook hier weer het gevoel aan over gehouden dat met inzet en visie zo ontzettend veel bereikt kan worden.

Kortom wat een lang weekend uitrusten niet alleen voor “Lichaam en Geest” kan doen, maar ook voor die grijze hersencellen die weer de nodige informatie hebben opgeslagen. Informatie en inspiratie die de komende tijd vast weer in een van mijn projecten en processen boven komt borrelen en waar ik dan dankbaar gebruik van ga maken. Dus, trek erop uit is het devies. Mag dichtbij en kan ver weg maar zorg er altijd voor dat je klaar bent om alles wat je tegenkomt en meemaakt te absorberen om jezelf en waarschijnlijk anderen daar op een later moment weer van te laten profiteren.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.