Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 63: Kano’s; denken in kansen en kiezen van het juiste moment

Blog 63: Kano’s; denken in kansen en kiezen van het juiste moment

In januari zijn we verhuisd naar wat wij de mooiste plek in Lochem vinden. Een mooie woonwerkkavel, 39 bomen en de Berkel voor de deur. Eerder schreef ik al dat zo’n omgeving bij ons thuis veel enthousiasme, inspiratie maar ook rust oproept.

Nog lang niet klaar met alles. Sterker nog, tuinonderhoud, verbouw ideeën, gewoon onderhoud en legio andere zaken maken dit een meerjarenplan. Een plan waarvan we weten dat we nog voor de laatste klus van de lijst is afgestreept, we voor sommige zaken weer opnieuw mogen beginnen. En gek maar waar, dat maakt niet moedeloos maar geeft juist tomeloze energie.

Bezig zijn met zaken die buiten je reguliere dagbesteding van je werk staan, geven je gedachten rust. Dat als eerste. Als tweede: Juist die andere dingen waar je mee aan de slag bent brengen ideeën voort die je in je reguliere werk kan gebruiken. En de combi: rust gecombineerd met inspiratie is voor mij in ieder geval een ijzersterke.

En zo komen we bij de kano’s. Aan de Berkel wonend en met een kano opstap voor de deur is de uitdaging te groot om niet op zoek te gaan naar een kano. Dus de nodige zoekpogingen op marktplaats gedaan. Her en der een bod. Maar toch steeds niet. Totdat er een buitenkans voorbij kwam. 4 kano’s met trailer en een volledige uitrusting. Gek eigenlijk dat je, terwijl je opzoek bent naar 1 kano, je ineens de kansen ziet van 4.

Nu zijn we thuis een gezin van 4 dat vooral de weekenden in volle omvang aanwezig is. De laatste tijd, met de aanhang erbij zelf meer dan 4. Maar nee, dat was niet de aanleiding om voor die 4 kano’s te gaan. Nee, het ondernemerschap kwam tegelijkertijd boven drijven. Er is nog geen kanoverhuur in Lochem. De Berkel is zowel richting Borculo als Zutphen super mooi om te bevaren. Een kans om de toerist te helpen vanuit het mooie Lochem met de achterhoek kennis te laten maken kun je natuurlijk niet laten liggen. Maar ook in het kader van teamactiviteiten uit mijn werk bieden die kano’s voor mij de nodige kansen. Kortom al drie doelgroepen met 1 aanschaf. Win-Win-Win dus. Niet dat je er vanuit ondernemersperspectief rijk van wordt overigens. Maar alle beetjes helpen en iets nieuws bieden is in mijn beleving een winstput an sich.

En zo concludeer ik in ieder geval voor mijzelf dat rustig het juiste moment afwachten en denken in mogelijkheden weer tot een nieuwe bron van inspiratie leidt. Hoe klein en onzinnig misschien als het gaat om de kano’s, maar toch een bevestiging voor ook de grotere zaken dat het lot, en een beetje sturing daarop natuurlijk, de juiste weg is. En dat lijkt bij het schrijven van deze blog ook niet voor mijzelf alleen te gelden. Ook het kampioenschap van Feyenoord had zo moeten zijn. Niet vorige week in een uitwedstrijd, maar mooi thuis in de Kuip. Ook Feyenoord heeft de droefenis van de wedstrijd vorige week opgepakt als kans en het juiste moment gekozen voor het kampioenschap van dit seizoen.

En met het denken in kansen en het kiezen van het juiste moment kijk ik ook weer uit naar de volgende week. Eigenlijk net als elke week. Niet wetend wat er allemaal op je pad komt. Vol verrassingen en ontwikkelingen waarbij er altijd juist die ene tussen kan zitten die kansrijk is. Kansrijk voor wat dan? Geen idee. Dat zal het moment weer bepalen. Juist die ultieme combinatie laat zich niet sturen, maar kan wel worden ondersteund. Een open mind, niet bang zijn om foute keuzes te maken, altijd kansen maar ook uitwegen zien als iets niet helemaal zoals beoogd uitpakt. Kortom niet “doe geen dingen waar je later spijt van kunt krijgen” maar vooral “doe die dingen die zodat je later geen spijt krijgt dat je zie niet hebt gedaan”.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.