Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 65: Afscheid en waarom dit toch vaak een fijn gevoel is.

Blog 65: Afscheid en waarom dit toch vaak een fijn gevoel is.

Afscheid lijkt wel een van de meest dramatische woorden te zijn. Het heeft meestal een behoorlijk negatieve associatie. Voorbeelden te over. En toch zijn er ook legio andere associaties denkbaar. Het is grotendeels ook maar net hoe je in het leven staat of waar je afscheid van neemt.

Afscheid zonder dat je daar een grote invloed op hebt is vaak vervelend. Met name doordat je geconfronteerd wordt met een afscheid door iets wat buiten je eigen invloedssfeer ligt. Kortom je overkomt iets. Dat zijn de vormen van afscheid die deels de negatieve associatie met zich mee brengen

aar afscheid is ook grotendeels een mindset. Het is vaak een direct gevolg van een keuze. Het keuze iets te laten omdat je wat anders gaat doen. En dat andere is juist de toekomst. Met nieuwe uitdagingen en kansen. Niet blijven hangen in het bekende en juist bang voor het afscheid. Nee het afscheid van het een juist zien als de kans voor het ander.

Klinkt misschien allemaal logisch en eenvoudig. En toch hebben de meeste mensen moeite met afscheid. Het lijkt wel als of ze niet klaar zijn met de afronding. Vaak denk ik dan zelf dat ze vooral nog niet de mogelijkheden en kansen van het ander hebben gezien. Afscheid in de goede vorm biedt immers ruimte voor het nieuwe. Afscheid is iets achter laten. Dat klinkt dus in beginsel onprettig. Hoewel, er zijn ook altijd onprettige zaken waar je afscheid van kunt nemen. Zaken die je als een loden last met je meezeulde en waar het afscheid je een gevoel van verlossing geeft. Da’s een andere vorm van een goed afscheid.

Maar weer even terug naar het afscheid waarbij je het gevoel hebt dat je wat achterlaat dat je veel heeft gebracht of misschien nog steeds brengt. Als afscheid een keuze is en vaak is dat zo, dat zou dit gevoel van afscheid naar mijn mening nooit lang mogen duren. Immers het is je eigen keuze. Valt het afscheid te zwaar? dan stel je die keuze maar uit. Maar een bewuste en overtuigende keuze om ergens afscheid van te nemen moet juist goed voelen. En die keuzes tot afscheid zijn onwillekeurig aan de orde van alle dag. Hoe klein ook, we maken per dag legio keuzes ergens afscheid van te nemen. De grotere keuzes rond gezin, werk en leven zijn vaak wat gecompliceerder. Die maak je niet van het een op het andere moment. Dan wik en weeg je en probeer je alles van alle kanten te beredeneren. Van alles de plussen en minnen in beeld te brengen. En kom je er dan nog niet uit, dan is je zogeheten “onderbuik” ofwel je gevoel een prima raadgever. Ook dan, met een emotionele keuze, moet echter het afscheid nooit zwaar vallen. Vertrouwen op je gevoel en daar naar handelen is misschien wel het krachtigste besluit dat je kunt nemen. Niet beredeneerd maar daarom misschien nog wel veel sterker de basis om juist te kiezen voor het nieuwe en de kansen die dat nieuwe brengt, te omarmen. Kortom geniet van veel vormen van afscheid nemen door automatisch te genieten van de nieuwe kansen en mogelijkheden die zich daarbij tegelijkertijd aanbieden.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.