
Tja de foto bij deze blog en de titel lijken niet geheel in overeenstemming, maar niets is minder waar. Wat heeft een Labrador nu te maken met het behalen van doelen en het bereiken van de finish. Graag leg ik in deze blog uit waarom.
Een Labrador heeft als hond een vriendelijk karakter. Een rustige en trouwe hond, die een beetje allemansvriend is. Maar diezelfde hond wordt, deels om dezelfde redenen, ook ingezet als een geleidehond voor de visueel gehandicapte medemens. Bij een van mijn opdrachtgevers begreep ik uit de wandelgangen dat er voor mij een parallel werd getrokken met een Labrador. Wat nu dacht ik. Vergelijkingen zijn soms humorvol, spottend of geven een typering die niet altijd even positief is. Soms ook geven vergelijkingen een duidelijk en positief beeld. Een Labrador genoemd worden vind ik in deze laatste categorie vallen en zal uitleggen waarom.
In mijn rol als ondernemer maar vooral in die van proces- en projectmanager en zelfs in de politiek mag ik graag de rol van verbinderspelen. Niet als aangeleerd kunstje, maar vanuit mijn karakter en stellige overtuiging dat je hiermee meer bereikt dan in het conflictmodel. Natuurlijk ga ik die als de nood aan de man komt niet uit de weg. Maar vanuit mijn natuur staat verbinden voorop. Verbinden vanuit het oogpunt van respect voor ieder zijn eigen doelstellingen en belangen. Maar ook vanuit de overtuiging dat er vaak meer verbinding en samenhang is dan op het eerste gezicht blijkt. Dat moet je wel zien natuurlijk en dan ook nog eens analytisch weten te verbinden. Wat belangrijk is in deze rol, is dat je dit open doet en trouw bent aan je doelstellingen en opdracht. Geen gedraai en met respect en toenadering voor alles en iedereen en misschien nog wel belangrijker makkelijk benaderbaar.
Verbinden, verplaatsen in anderen, benaderbaar en nog meer van dat soort termen geven misschien aanleiding om te denken dat er een groot gebrek aan visie, daadkracht en leiderschap is. Maar niets is minder waar. De Labrador heeft juist wel die leiderschapscapaciteit. Hij begeleidt en stuurt en zorgt ervoor dat zijn baas veilig op de juiste plek van bestemming aankomt. Ongeacht of het de dagelijkse bestemming over de bekende route naar de supermarkt is, of juist op een wandeling op vakantie in een volstrekt nieuwe omgeving. De Labrador neemt de leiding, waarschuwt en pakt de regie. Belangrijk is wel dat de basis dit toestaat. Dat hij vertrouwen heeft in zijn geleidehond. Dat hij een gedeelte van de regie om ergens te komen of iets te doen aan zijn labrador over laat. Loslaten in vertrouwen om maar weer eens een mooi credo te benomen.
En bij dat laatste, dat loslaten, gaat het helaas niet altijd even goed. Als je niet bereid bent gebruik te maken van het instinkt en de kwaliteiten van je Labrador om je te (be-)geleiden, dan verlies deze voor een groot deel zijn/haar nut. Dan ben je of onduidelijk in je doelstellingen of vind je eigenlijk dat je helemaal geen geleidehond nodig hebt. Dat laatste kan natuurlijk. Maar dan vraag ik me af of je niet beter af bent met een gewone niet getrainde gezelschapshond. Dan gun je een ander die wel echte en bijna onvoorwaardelijke steun kan en wil gebruiken het nut van die geleidehond.
En zo kom ik dus op de parallel van adviserend Nederland en wat dat met een Labrador te maken heeft. Een goede adviseur, ongeacht zijn rol, is een beetje een labrador. In staat om zijn opdrachtgever met een bijna ongelimiteerde trouw te begeleiden naar het doel waarvan zijn baasje de route nog niet helemaal helder in beeld heeft. En dit in een wederzijds vertrouwen. Vertrouwen van de labrador in zijn baas voor een goede behandeling, rust eten en beloning. Vertrouwen van de baas in zijn Labrador dat hij wordt ont zorgt, wordt behoed voor gevaren en weet dat hij zijn doel zal bereiken. En vanuit die optiek ben ik eigenlijk best wel trots om een Labrador genoemd te worden. En let wel, daarin ben ik zeker niet alleen. Heel veel professionals om mij heen hebben dezelfde insteek en vaardigheden. Merk zelf ook dat ik voor die onderdelen waarin ik zelf zoek naar ondersteuning voor bijvoorbeeld mij projecten of bedrijfsvoering, ik me graag laat bijstaan door een type Labrador. Dat vergt vaak best nog wel een zoektocht want om in de parallel te blijven, er zijn voldoende andere soorten hondenrassen die niet allemaal de kwaliteiten van een Labrador hebben.
Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog
Eric-Jan de Haan