
Wat is er mooier dan met dit heerlijke weer, dan de verkoeling van het water op te zoeken. Bijvoorbeeld door op een van de mooiste plekken (de Berkel in de Achterhoek bijvoorbeeld) met de kano er al roeiend/peddelend op uit te trekken. Volkomen ontspanning met alleen de natuurgeluiden en het plonzen van de peddels. Dat is 1 associatie die je met roeien kan hebben. De andere, en jullie kennen mijn voorliefde voor gezegdes ondertussen, heeft te maken met “Roeien met de riemen die je hebt”.
Dat spreekwoord is voor velen van ons de dagelijkse gang van zaken. Alles wat je wilt of moet doen is afhankelijk van wat je daarvoor nodig hebt (A) en of dat ook feitelijk binnen handbereik is (B). En daar zit dan ook vaak de knel. Zeker in deze periode als je afhankelijk bent van anderen loop je steeds vaker tegen het feit aan dat er al veel mensen aan het genieten zijn van de vervroegde zomervakantie. Bij het inplannen van afspraken met grote groepen kom je nu al snel na half september uit wil je ook echt iedereen aan tafel hebben.
Het is dus vanaf nu tot circa half september niet makkelijk, of beter gezegd onmogelijk, om grote groepen bij elkaar aan tafel te krijgen. Natuurlijk, de voortgang maakt dat niet iedereen kan aansluiten. Planning wordt vaak vooropgesteld en dat betekent dan roeien met de riemen die je hebt.
Evenzo frappant is dat de voor de deur staande zomer maakt dat er juist op veel zaken een tussensprint wordt ingezet. Iedereen lijkt de ambitie te hebben voor de zomer een belangrijke stap te maken. Waarschijnlijk om met een goed gevoel de vakantieperiode in te gaan. Geen last van de gedachte: Als ik terug kom moet ik dat eerst nog afronden. Soms zijn er ook geen keuzes om het anders te doen. Veel gemeenten hebben een zogeheten bestuurlijke planning. Mooi dat je weet wanneer er iets af moet zijn om uiteindelijk een besluit in de raad te kunnen krijgen. Maar die bestuurlijke planning heeft vaak een lang zomerreces en als je na de zomer snel zaken in de besluitvorming wil hebben, betekend dat dit allemaal voor de zomer moet worden aangeleverd. Dus nu onder stoom en kokend water terwijl er daarna een groot aantal weken helemaal niets richting besluitvorming kan worden gebracht. Maar ja, zo is het systeem en dus dan maar meer weer roeien met de riemen die je hebt.
Naast een werkzaam leven vraagt natuurlijk ook het sociale en privéleven de nodige aandacht. En laten nu net die maanden rond de zomer (zeg maar mei/juni en september/oktober) uitpuilen van evenementen, feesten, partijen, verjaardagen, toernooien, reünies, uitjes, etc etc. Zeker geen verplichtingen! Juist erg leuk en wat is er dan ook fijner dan er op uit te trekken. Maar ja, in de voorgaande alinea’s gaf ik ook al aan dat er in deze maanden ook vele andere zaken om tijd en aandacht vragen. Goed plannen dan maar. Keuzes maken, en vooral van de langere dagen gebruik maken. Want hoewel er in elke dag 24 uur zit, geven de maanden van grofweg mei tot en met oktober door temperatuur en daglicht toch net het gevoel dat er meer uren in een dag zitten dan de wintermaanden. Kortom we doen zoveel mogelijk. Laten zo weinig mogelijk en roeien met de riemen die we hebben.
En nu houd ik ook echt op met die klaagzang. Want wat is er nu eigenlijk mooier dan juist de uitdaging op te zoeken. Om alles toch voor elkaar te krijgen. Wetende dat iedereen tegen dezelfde knelpunten aanloopt en saamhorigheid en “gedeelde smart is halve smart” ons weer met gemak door deze periode heen loodst. Dit in de wetenschap dat velen van ons ook nog eens een heerlijke vakantieperiode in het vooruitzicht hebben. En nog mooier, ook de wetenschap dat het voorbij gaat, dat het vorig jaar is goed gekomen en dat ook volgende jaar weer precies dezelfde periode aanbreekt. Kortom relativeren maar. En dat is denk ik het belangrijkste antwoord op het gezegde “roeien met de riemen die je hebt”: relativeer, wees creatief en geniet van deze periode want al heb je, net als in een kano maar een peddel/riem, je komt echt vooruit en je bereikt zeker je bestemming!
Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog
Eric-Jan de Haan