
Iedereen die weleens iets op internet heeft gekocht herkent het vast en zeker. Meestal een paar dagen nadat je de bestelling hebt ontvangen krijg je van de webshop een verzoek om niet alleen de webshop maar ook het product te beoordelen. En de recensie cultuur gaat verder. Met de camper een camping bezocht? Een automatisch verzoek deze te beoordelen. Met Iens een restaurant geboekt? Idem dito.
Hartstikke goed denk je misschien. En ja, het loont soms de moeite om voordat je ergens heen gaat of wat wil aanschaffen, de recensies na te lezen. Maar ik heb ondertussen ook grote twijfel over het nut hiervan. Laat ik het voorzichtig stellen: ik lees ze nog steeds maar interpreteer ze wel heel erg genuanceerd.
Een mooi voorbeeld van waarom, vormen de recensies over campings- en camperplekken. Van de zomer door Italië getrokken en vele camperplekken/campings aangedaan. Prima plekken stuk voor stuk. De één veel mooier en beter dan de andere natuurlijk, maar ze voldeden allemaal prima. En dan de recensies. Als je die leest dan krijg je toch wel een heel ander beeld. Vuil, duur en te ver van bijvoorbeeld de zee. En dan sta je op diezelfde plek en dan is het niet zo schoon als thuis maar zelfs al zou iemand smetvrees hebben zou diegene daar prima naar het toilet kunnen. De netheid wijkt niet of nauwelijks af van vergelijkbare campings. En dan duur. De Nederlandse camperaar lijkt een bedrag van meer dan 10,- per nacht voor plek, sanitair, stroom etc. al veel te duur te vinden. Onzin wat mij betreft. Kwestie van vraag en aanbod. En dan in dit voorbeeld de afstand tot zee. Door een pijnbomenbos circa 10 minuten lopen. Wat mij betreft is dit aan zee. Zelfs nog dichterbij dan de dichtstbijzijnde P-plek als je met de auto zou komen. Maar wat zegt een deel van de recensies (hoewel er nadrukkelijke niet gezegd is direct aan zee of met uitzicht op zee): camping ligt eind van zee met daaraan gekoppeld een zware onvoldoende en afrader. En da’s niet 1 recensie maar er zijn vele soortgelijke. Kortom, als we hiervan uitgegaan waren, dan hadden we nooit op de plek gestaan die prima voldeed.
Recensies hebben, zie bovenstaand voorbeeld, dus maar een beperkte waarde. Het is door de ogen van diegene die ze geschreven heeft. En in het voorbeeld van campings/camperplekken zit er volgens mij mega veel chagrijn en gezeur. Onredelijk, onzinnig en met een volstrekt verkeerd verwachtingspatroon als uitgangspunt. Waarschijnlijk met de gedachte dat je voor 5,- direct aan zee moet staan met je eigen privé badkamer die 3 maal daags door de eigenaar wordt schoongemaakt. En als je dat als uitgangspunt hebt, hoe onzinnig ook, dan krijg je dit soort beoordelingen.
Voor producten gekocht op internet vaak niet veel anders. Een goedkope benzineheggenschaar krijgt onvoldoendes met als argumenten te zwaar, kwaliteit is slechter dan anderen etc. Nogal wiedes. Als je iets goedkoop koopt, waarbij overigens, (zoals ook het gewicht) alle kenmerken op de site staan, dan moet je niet zeuren over het gewicht. En als de prijs bijna de helft is van andere merken moet je zelf ook wat kunnen nadenken dat andere misschien kwalitatief net iets beter zijn. Moraal is: allen kunnen een heg aan!
Natuurlijk hebben recensies waarde. Maar vaar er niet blind op. Dit geldt in alle situaties dus naast privé vooral ook in werk en politiek. Het ligt er maar immers net aan met welk beeld de recensie is geschreven. Zelfs de gemoedstoestand van het moment kan een belangrijke rol spelen of iets persoonlijks. Kortom ga bij recensies voorzichtig te werk. Neem er voldoende in ogenschouw om een breed en enigszins statistisch verantwoord beeld te krijgen en benader de beoordelaars en schrijvers. Vraag na en door hoe de beoordeling/recensie tot stand is gekomen en wees daarbij ook kritisch, maar bovenal maak je eigen beeld, mening en oordeel op. Wat voor de 1 volstrekt onwenselijk is, kan voor jou nog weleens het ultieme antwoord op je vraag/behoefte zijn.
Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog
Eric-Jan de Haan