Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 76: Hét geheim van succes!!

Blog 76: Hét geheim van succes!!

Een bevlogen week achter de rug. Elke avond druk met besluitvorming rond projecten door het hele land. Behalve afgelopen woensdag, toen een lange avond in het Staring College te Lochem met een cursus. En overal de signalen op groen dus geen verkeerde week. Of misschien wat uitbundiger een succesvolle week!

En wat mij betreft gaat dat nog even door. Vandaag een lekkere sportzondag. Eerst zelf het hockeyveld op, daarna Max en einde dag ook nog even de Nederlandse derby PSV-Feyenoord. De agenda van komende week staat pas voor vanavond op de actielijst, maar ik denk dat deze ook weer vol mogelijkheden staat voor het behalen van kleine en grote successen. Maar ja, als je eenmaal ongeveer het gevoel hebt hoe je succes kan beïnvloeden en bereiken, is dat ook weer niet zo heel erg moeilijk. Succes is immers een keuze zeggen velen en deels hebben ze daar helemaal gelijk in!

Hard werken, focus, netwerken en een klein beetje geluk afdwingen zijn de ingrediënten die in de meeste “succes-maaltijden” voorkomen. Lijkt logisch en is niet echt een geheim. Staat overigens ook best wel ter discussie voor velen. Want wat is nu hard werken? De een vindt al snel dat hij ergens recht op heeft, terwijl de ander de tot op dat moment geleverde prestatie volstrekt onder de maat en kansloos vindt. De waardeoordelen staan al klaar. Over en weer overigens. Zo vindt de een dat de ander niet hard genoeg werkt, en vindt die ander juist weer dat die ene geen gevoel voor zijn omgeving en gezondheid heeft.

Even een uitstapje naar mijn woensdagavond. Ik had een stoppen met roken cursus. Na Ruim 36 jaar en vele pogingen tot stoppen, een steeds groter wordende sociale druk en het feit dat ik er zelf ook wel klaar mee was, een cursus gevolgd van 4 uur met een slagingskans van minimaal 80%. En jazeker wel, het heeft bij mij de juiste snaar geraakt en ben nu al aan dag 4 zonder hulpmiddelen en zonder echt enige moeite af van de sigaren. Een succes? Deels wel maar zelf zie ik dat toch echt wat anders. Waarom niet eerder gestopt? Waarom altijd vol excuses gezeten en zonder een beetje doorzettingsvermogen op dit vlak? Ja, na de cursus weet ik dat het niet zo zeer aan doorzettingsvermogen heeft gelegen maar wel aan de effectiviteit hiervan en de juiste dingen doen en laten.

En daar gaat het nu net om bij succes. De juiste dingen doen op de juiste momenten. Met de oogkleppen op hard werken, door-buffelen met de oogkleppen op is niet altijd de garantie voor succes. De effectiviteit oftewel de juiste dingen wel doen en de andere dingen laten zijn veel belangrijker. Neem de tijd voor verdieping en verbreding voor je als een malle tekeer gaat. Dat is een belangrijk leerpunt. Een andere en misschien nog wel veel belangrijker leerpunt is de definitie van wat je als succes ervaart. Is het de Quote halen? Of ben je blij met het leggen van een straatje ondanks een mega klap met een rubberhamer op je eigen duim. Dat laatste klinkt niet echt als een succes. Is het natuurlijk ook niet. Duim is plat, nagel paars, het doet zeer en zal nog wel even duren voor ik deze hand weer goed kan gebruiken. En toch, toch staat deze actie voor mij wel te boek als succesvol. Was mij dit vorige week overkomen, dan had ik met deze tegenslag eerst gaan zitten en had ik 1 of misschien wel 2 sigaren gerookt en geconcludeerd dat het al wat beter ging. Nu heb ik er misschien 3 seconden aan gedacht, afgezworen als onzin, ijs gehaald, een rondje rond de schuur gelopen, even de klussende buurman opgezocht en leed gedeeld, en weer aan de slag. En dat voelt voor mij als een succes. Niet alleen dat het straatje er netjes bij ligt, dat ik weer wat handige DHZ-trucs heb aangeleerd, maar vooral dat ik bij tegenslag geen moeite had het roken te laten. Da’s voor mij een groot succes. Kortom Succes is ook maar net de definitie en waarde die je eraan toekent. En mijn oproep: leg de lat niet zo hoog dat je nooit successen behaald. Steeds hoger leggen mag, maar zorg dat je ook onderweg succes kan vieren.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.