Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 78: Verborgen verleid(st-)ers

Blog 78: Verborgen verleid(st-)ers

Diegenen die aan deze blog beginnen in de verwachting dat dit er één is in de rij van 50 tinten grijs moet even zijn gedachten resetten. Daar gaat hij niet over en toch zal de inhoud niet teleurstellen. Allereerst maar even naar het begrip verleiden. Eigenlijk ken ik de term alleen als verborgen verleiders. Maar ik dacht er zijn natuurlijk ook meer dan genoeg vrouwelijke getinte verleiders dus ook verleidsters. Voor de gender neutrale insteek heb ik nog geen goede benaming gevonden.

De wereld is op vele plekken mooier dan je in eerste instantie verwacht of ziet. Je hebt vaak een vooringenomen standpunt. Bijvoorbeeld waarom je wel de ene stad wil bezoeken en de andere het liefst wil vermijden. Je hebt voor je zelf al een beeld gevormd, zonder dat je er ooit bent geweest en daar baseer je een (voorlopig) oordeel op. Zo ook de afgelopen periode. Naar Hamburg en Noord Duitsland geweest.  Lübeck, Wismar en Rügen etc. Had er bij voorbaat niet echt een heel fijn beeld bij. Maar wat schetst mij. Hamburg een superstad die me ook qua architectuur doet denken aan Rotterdam. De noordelijk Hanzesteden: super. Eigenlijk Gent en Brugge in het Kwadraat. En ga zo maar door.

Alles even mooi dan? Nee zeker niet. Soms is het even zoeken. Zoals in Lubeck waar je achter een dichte deur in een lelijk gebouw een historie en schoonheid ontdekt die je even doet verstommen. Dat is nu met recht een verborgen verleider. En hier is het verborgen zijn zelfs letterlijk te nemen. Het is dat ik nieuwsgierig ben en altijd ergens een blik wil werpen. En ook eigenwijs. Niet altijd alleen maar de voorgeschreven toeristische route volgen maar juist hier ook vanaf wijken. Je eigen gevoel en ook weer nieuwsgierigheid achterna. Dank kom je vaak onverwachte en mooie dingen tegen. De verborgen verleiders.

De wereld zit vol met verborgen verleiders. Als je er maar open voor staat. Dat kunnen fysieke plekken zijn. Denk maar eens aan mijn mooie gemeente Lochem met zijn kastelen en buitenplaatsen tussen de bossen en weilanden in. Of een museum als More in Gorssel of het openluchttheater in Lochem of …. Ja natuurlijk voor ons allemaal open deuren. Maar voor de gemiddelde toerist die eigenlijk niets of nauwelijks iets weet allemaal verborgen verleiders. Als je er tenminste voor open wil staan, de juiste dosis nieuwsgierigheid hebt en een klein beetje avontuurlijk bent om van de gebaande paden af te wijken.

En verborgen verleiders zijn er niet alleen als fysieke plekken. De persoonlijke aandacht van iemand die je meer als “norse oude chagrijn” had getypeerd.  Of die behulpzame medewerker in die winkel waar je eigenlijk niet meer naar toe ging. Of die bestuurder met visie die wat minder heeft met de partij politiek. Of die ijsvogel voor je deur. En ja, net als bij de fysieke verleiders geldt ook hier dat je er voor open moet staan. Dat je het mooie, hoe klein ook, weet te zien en te waarderen. En dat hoe nieuwsgieriger en avontuurlijker je bent hoe meer je erachter komt dat de wereld vol met verborgen verleiders zit. Van alle soorten en maten en voor iedereen wat wils. Kortom sta er voor open, trek erop uit en doe eens een deur open om te zien wat er achter zit en laat je verrassen. En doe dat niet één keer maar maak er een dagelijkse gewoonte van en laat je inspireren!

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.