Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 84: Projectmanager met HHD kwaliteit! Daar moet je live kennis mee maken!

Blog 84: Projectmanager met HHD kwaliteit! Daar moet je live kennis mee maken!

Ik moet erkennen, ik heb weleens sterkere titels gekozen voor mijn Blogs. En toch denk ik dat ik met deze titel de rode draad van wat ik deze week wil delen toch redelijk te pakken heb. En dat gaat over excelleren en pieken op de juiste momenten en wat je daarvoor nodig hebt: Hersens, Humor en Dapperheid.

Eerst maar even terug hoe ik bij dit onderwerp kom. De agenda van afgelopen week was van de  vroege ochtend tot de late avond lekker volgepland. Nu is “lekker” vaak een understatement en is het helemaal niet lekker als je even geen rustpuntje tussen afspraken ziet, maar afgelopen week toch anders. Een ondernemersnetwerkavond in Laren, goed initiatief, grote opkomst en een leuk programma dat alleen iets korter had gemogen. Een bezoek aan de TKF, waar op bijzonder wijze een stuk hightech-maakindustrie uit Lochem ervoor zorgt dat de windmolens op zee hun elektriciteit ook aan land krijgen.  Zal niet de hele week verder doornemen maar de hoofdlijn van deze beide avonden was het hebben van talent, een beetje lef hebben, niet kopiëren van anderen maar uitgaan van je eigen kracht en een beetje lol en humor in je werk.

Een heel rijtje opendeuren zo op het eerste gezicht. Maar een open deur heet niet voor niets een open deur omdat het gewoon ook feitelijk waar is.  Maar wat betekent dat nu voor een beetje projectmanager.  Over welke talenten moet een goede projectmanager beschikken. Dat zijn zeker niet alleen aangeleerde vaardigheden en in de jaren opgedane expertise. Die helpen natuurlijk en zijn ook nog eens noodzakelijk, maar maken niet het onderscheid. Een projectmanager is, voorover ik kan overzien, een van de meest veelzijdige en veel vragende rol die er is. Focus op het doel dat je moet bereiken en waar je als projectmanager voor aan de lat staat vormt vanzelfsprekend de basis. Dat vraagt kennis en kunde van de materie, maar nog veel meer van alles wat er omheen zit. De onverwachte zaken die je met risicomanagement in beeld probeert te houden en te beheersen. De verwachte zaken als tegenstand en tegenwerpingen. De altijd aanwezige uitdagingen als planning en budget. Kortom een heel scala aan aspecten waar een gemiddeld projectmanager met plezier zijn tanden in zet en dit plezier in de  vorm van enthousiasme uitstraalt. En waar dit enthousiasme dan ook weer helpt om het resultaat te bereiken. Hersens-Humor-Dapperheid. Dat is eigenlijk waar bij elke werving van een projectmanager naar gezocht zou moeten worden.

In de krapte op de arbeidsmarkt merk ik dat we geneigd zijn de lat wat lager te gaan leggen. We komen een beetje in de categorie dat meedoen belangrijker is dan winnen. Voor veel onderwerpen en activiteiten onderschrijf ik dat heel graag, maar niet als het op de professie van mij zelf en collega projectmanagers gaat. Het is een vak, dat vraag om ervaring van successen maar ook tegenslagen. Dat vraagt om kennis en kunde van het te bereiken doel en wat daarbij allemaal (in-)direct bij komt kijken. Maar bovenal vergt dat de HHD kwaliteiten. Die zijn niet zozeer leeftijd en ervaring gebonden. Het zijn echter wel de karaktereigenschappen die maken dat je uit het goede hout bent gesneden. Die het fundament leggen om als projectmanager ook echt te kunnen excelleren. Die je zaken toe kunt vertrouwen en dan in vertrouwen los kan laten in de wetenschap dat het goed gaat komen. Ik blijf in mijn werk en mijn projecten waar ik capaciteit of kennis moet bijschakelen altijd opzoek naar die 3 kenmerken! Met die kwaliteiten sta je wat mij betreft als projectmanager, procesmanager maar ook als politicus al op een onoverbrugbare voorsprong om je doel te bereiken. Net als een topsporter op weg naar zijn gouden medaille! En in die zoektocht selecteer ik niet op CV’s, motivaties of puntenscores op selectie criteria. Nee, een goed gesprek, referenties en de wapenfeiten (niet het resultaat maar de bewandel wegen) zijn voor mij van doorslaggevend belang.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.