Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 90: Overzicht (-en) en voornemen(s)

Blog 90: Overzicht (-en) en voornemen(s)

Traditioneel is het einde van het jaar er één van overzichten. Zoveel overzichten over het afgelopen jaar, dat je het overzicht wel kwijt moet raken. Over de Top2000 heb ik de afgelopen weken al een blog gewijd. Het overzicht der overzichten lijkt dit welhaast te worden door alle aandacht in de media. Gelukkig kijkt de Top2000 verder terug dan 2017. Dat in tegenstelling tot veel andere overzichten.

Nee, het is echt geen gebrek aan belangstelling. Ook het ligt ook niet aan het ouder worden. Als ik veel dingen teruglees of hoor dan denk ik: Boeiend. Zo hadden we afgelopen vrijdag een pub-quiz over grotendeels 2017. Vragen als wat is de Instagram foto met de meeste “likes” of wie raakte geblesseerd bij…. Incidenten van het afgelopen jaar. Wat mij betreft met 0.0 waarde om daar maar 1 hersencel voor te gebruiken als opslag. Maar ja, de kranten, tijdschriften, televisie, alles staat vol met terugblikken.

Let wel, ik ben groot liefhebber van geschiedenis en feiten. Ze geven immers houvast aan de toekomst. Door het lerende vermogen of door de invloed die zaken uit het verleden hebben op heden en toekomst. Veel van deze feiten hebben echter niets van doen met vele van de onzinnige overzichten. Sterker nog, ik denk dat over een paar jaar er feiten uit 2017 boven tafel komen die bepalender voor de toekomst worden dan we nu weten. Zo gaat dat volgens mij vaker.

En vooruit kijken dan. Tja het jaar 2018 wordt ……. Tja wat wordt 2018? Deels wat we er zelf van gaan maken, maar grotendeels ook volstrekt onvoorspelbaar. En dat laatste is maar goed ook.  “Van het concert des levens krijgt niemand een program”. Tenminste dat hing al als tegeltjes waarheid vroeger bij mij ouders. Dus ondanks alle voornemens, uitgestippelde paden en volle agenda’s en actielijsten voor 2018 zal op vele punten voor veel mensen het jaar toch echt anders uitpakken. Het “lot” zal zorgen voor verrassingen. Prettige en vervelende. Blije en verdrietige.

Moeten we dan maar niets doen en alles aan het lot overlaten? Natuurlijk niet. Ambities, korte en lange termijn plannen, alles om je toekomst in je handen te houden heeft wel zeker nut. Laat echter voldoende ruimte voor verrassingen. Wees flexibel dat als er iets gebeurd je niet gelijk in een diepe put valt. Anticipeer, verander van koers en ga door. Dat zal het levensmoto moeten zijn en voor mij elk jaar weer eigenlijk het enige goede voornemen dat ik weer neem. Het mag eigenlijk geen eens een goed voornemen heten. Het is een rode draad waar je elk moment van het jaar gedurende het grootste deel van je leven met grote regelmaat even bij stil moet staan. Dus niet alleen bij een jaarwisseling.

Maar ja, soms geeft een jaarwisseling en de tradities van goede voornemens sommigen wel houvast.  Raar maar waar, want goede voornemens zijn natuurlijk nooit aan een moment verbonden. Laat dat dan ook voor iedereen, als er een goed voornemen moet zijn, het goed voornemen voor 2018 en verder zijn. Neem je ideeën/plannen/ambities en alles, wat je op welk willekeurig moment ook wens te bereiken, serieus. Wacht niet op een jaarwisseling. Maar nog belangrijker laat het niet bij een voornemen. Een voornemen vraagt om acties. Om dingen te doen of te laten. Het voornemen is mooi maar het handelen is beter. En dat kan echt elke dag van het jaar dus minimaal 365 dagen per jaar.

Ik wens alle lezer een mooie jaarwisseling toe en dat 2018 maar grotendeels mag gaan geven van wat je er zelf in gaat investeren.

Een fijne week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.