Contact? Mail me via ej@dehaanmac.nl of bel me op telefoonnummer 06 10381072

Blog 95: De weerzin tegen Politiek Goochelen !

Blog 95: De weerzin tegen Politiek Goochelen !

Vooropgesteld, een echt grote fan van goochelen ben ik sowieso niet. Gewoon niet mijn ding denk ik. Teveel show misschien wel. De echte vorm van goochelen kan ik echter wel waarderen maar die andere vorm van goochelen totaal niet. Het verdraaien van cijfers, het uit zijn verband trekken van feiten, het complete rookgordijnen optrekken om zaken te verhullen.

In elke situatie kom je dit wel tegen: Politiek, werk, familie en vrienden. Bij familie, maar zeker bij vrienden vaak juist met een positieve bedoeling. Die vorm van goochelen om bijvoorbeeld een verrassing zo lang mogelijk geheim te houden of om verdriet te voorkomen is een hele positieve vorm. En dan hebben we al het positivisme rond goochelen ook gelijk gehad.

De negatieve impact van goochelen, die waar mij haren echt overeind gaan staan en waar ik boos van kan worden, kent ook nog eens 2 hoofdstromingen. Die met cijfers en die met bewuste andere interpretaties.

Goochelen met cijfers bleek van de week in de raad van Lochem maar weer eens. De werkgelegenheidscijfers over 2017 waren bekend. 160 banen erbij en een positief persbericht van de wethouder. Natuurlijk elke baan is er één. Maar er waren er meer beloofd. De teller over 2017 sloot op 14040 terwijl er volgens de plannen en ambities 14250 zouden moeten zijn. En bij vragen aan de wethouder wordt dit gebagatelliseerd. Sterker nog, als college geeft ze in deze periode een stemadvies. Hoera, einde aan dualisme. Op zich misschien grappig bedoeld maar niet alles wat grappig is kan door de beugel en is gepast. Ja, misschien ben ik een slechte verliezer en dat is ook voor een groot deel waar. Maar hoewel ik liever win kan ik prima tegen verliezen. Even balen en door maar weer.  Nee het ging meer om die cijfers. Als je met 160 banen erbij er eigenlijk 370 bij had moeten organiseren om er 14250 te krijgen dan heb je gewoon geen reden tot heel veel blijheid en moet je balen van het niet behalen van de doelen de teneur zijn. Want 160 van 370 is nog geen eens 50% gehaald. Geen reden tot feestje maar reden voor een extra dosis inspanningen lijkt me. Geen reden voor een stemadvies maar om een vraag van hulp: hoe gaan we met zijn allen dat doel wel halen en is het reëel. Maar nee deze vragen werden helaas niet gesteld.

Bovenstaand voorbeeld is voor mij dus de verkeerde vorm van goochelen. En ja, ook ik gebruik een benadering met cijfers om dit te illustreren en er zijn ook andere invalshoeken mogelijk. Maar feit blijft dat je achter bent gebleven met ambities en doelstelling en daar hoeft de vlag toch niet voor uit? Of is dat, als het college samen met ons als raad alle doelstellingen en ambities voor maar 50% halen, een goed resultaat? Lijkt me niet en zo ja dan moet ik dus de meeste verkiezingsprogramma’s maar gelijk door de helft delen?

Ja ik weet dat de verkiezingen in aantocht zijn en dat dit circus erbij lijkt te horen. Vanuit het streven van een grotere betrokkenheid van inwoners bij de politiek denk ik echter dat dit gegoochel een averechts effect heeft en er beter mee gestopt kan worden. Dat geldt ook voor die andere vorm van goochelen. Uitspraken of afspraken die niet herinnerd worden. Of waarvan stellig wordt beweert dat deze in een andere context en setting waren geplaatst. Of die ineens heel groot worden gemaakt zonder dat er ook maar enig houvast noch onderbouwing zit aan de uitspraken die worden gedaan.

Dat lijkt welhaast tot kunst verheven. Zaken zo uitleggen maar vooral opschrijven dat je er een dubbele boodschap in kan verstoppen of meerdere uitleggen aan kan geven. Natuurlijk kan dat gebeuren en ook is het soms, in volledige transparantie dat dan wel, handig om deze zaken open te houden. Wel met vooraf een uitleg erbij en niet achteraf. Anders is het als we bewust zaken zo opschrijven dat we de ander een loer proberen te draaien. Dat we kunnen zeggen maar het stond er toch ? En zo had ik het ook bedoeld? Terwijl het destijds juist zo is opgeschreven om op deze slinkse wijze achteraf te kunnen zeggen dat je transparant en eerlijk bent geweest. Achteraf transparant waarbij vooraf bewust is gekozen voor forumleringen die je een rad voor ogen (kunnen) draaien is wat mij betreft onder de gordel en voorbeeld van vervelend goochelen. Nu eens niet met cijfers maar met woorden.

Ik ben denk ik af en toe ook wel op het verkeerde goochel-pad te vinden. Gelukkig heb ik in de politiek, privé en werk mensen om me heen die me daar actief op wijzen. Bijsturen is dan het devies. Ook weet ik het goochelen in sommige situaties de mores is van ons doen en handelen. Een onderdeel is geworden van onze maatschappij. Maar waar het geen plek mag krijgen is in die politieke arena. Daar hoort transparantie en duidelijkheid voorop te staan. Daar staat het algemeen belang voorop. Van de inwoners, verenigingen en ondernemers in een gemeente. Natuurlijk met ruimte voor andere overtuigingen en aanvliegroutes maar nooit en te nimmer met ruimte voor goochelen met woorden en cijfers. Da’s ongepast en schaadt het vertrouwen en betrokkenheid bij de issues die er zeker toe doen!

Een goede week toegewenst en tot de volgende blog

Eric-Jan de Haan

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.